Negara kita terletak di garisan khatulistiwa. Ia adalah garisan cuaca yang orang ramai gelarkan cuaca tropika. Di mana tiada musim sejuk dan mempunyai cuaca yang panas tetapi lembab hingga buat kita mudah berpeluh.

Negara kita tidak terlalu panas sepertimana negara di timur tengah, namun bila menjelang waktu tengahari kita pasti akan berasa panas yang teramat. Bila berjalan kita mudah berpeluh dan mula membasahi diri.

Jika peluh sahaja yang keluar itu tidak mengapa, lebih parah lagi, sekali bau badan naik sebab terlalu banyak berpeluh.

BACA: Cara Buat Teh Hijau Untuk Hilangkan Bau Badan & Ratakan Perut, Hanya Guna 3 Bahan!

IKLAN

Jadi, melalui perkongsian ini, MASKULIN beri panduan bagaimana nak mengawalnya.

1. Banyak kali mandi untuk segarkan badan

Jangan tak tahu, ada yang berani keluar rumah pada waktu pagi tidak mandi. Habit seperti ini patut dielakkan untuk pastikan badan sentiasa segar dan bersih. Selepas mandi, pastikan setiap pelusuk badan dikeringkan secara rapi terutamanya di bahagian celahan serta lipatan badan. Jika ada tempat yang tidak kering, maka bankteria akan mula bersarang dan membuatkan badan anda berbau bila peluh mula membasahi.

IKLAN

2. Periksa jenis makanan yang anda makan

Makanan juga menyumbang kepada bau badan. Salah satunya adalah bau bawang. Ia memang menyedapkan makanan tetapi jika diambil secara berlebihan, bau badan anda yng akan jadi mangsa. Perbanyakkan makan sayuran serta buah-buahan untuk pastikan badan anda terima nutrisi yang baik.

3. Cukur bulu yang tidak diperlukan

Di badan, antara tempat yang tidak sepatutnya kita biarkan ia tumbuh adalah di bahagian ketiak. Ketiak adalah tempat utama bermulanya bau badan. Jika anda membiarkan bulu ketiak tumbuh melata, lagi cepat untuk bau badan naik. Solusi paling mudah adalah cukur sahaja bulu tersebut.

IKLAN

4. Cari baju yang betul

Terdapat banyak jenis material baju yang dijual di pasaran. Ada jenis polyester, rayon dan juga kain kapas. Di negara kita contohnya, adalah tidak sesuai untuk menyarung jumper shirt sepanjang masa. Ini adalah kerana ia direka khas untuk pakaian musim sejuk dan materialnya agak tebal. Alternatif paling mudah adalah untuk cari baju yang material nipis serta pakaian yang diperbuat berasaskan kain kapas. Ia amat efektif dalam menyerap peluh.

BACA: 8 Fakta Tentang Bau Badan Lelaki Yang Boleh Buat Wanita Jadi Tak Keruan

5. Sembur minyak wangi & cari pewangi badan

Bila menyembur minyak wangi pada badan, anda kena pastikan agar ia disembur di tempat yang betul seperti leher, siku, dan pergelangan tangan. Selain itu, anda juga kena sapukan body cologne yang sesuai dengan badan, ini kena selalu check di pasaran, kerana tidak semua orang mempunyai toleransi body cologne yang sama.