Signature Azammoff

Bagi seorang pereka fesyen, amatlah penting bagi mereka untuk menetapkan cita rasa dan gaya tersendiri. Namun, tidak semua individu mempunyai kebolehan dan kecenderungan atau kemahuan untuk mereka pakaian yang tidak konvensional. Sesetengah pereka lebih mengutamakan konsep perincian pada sesuatu pakaian manakala sebahagian yang lain pula lebih selesa menghasilkan rekaan konvensional.

Popular Itu Bukan Erti Anda Berjaya_Azammoff

“Amat penting untuk menjadi seorang pereka yang ‘genuine’ mencipta satu rekaan yang kekal relevan dan diguna pakai di dalam industri. Sekiranya ada yang hanya berorientasikan keuntungan dan glamor semata-mata, maka anda belum layak untuk digelar sebagai seorang pereka. Untuk menjadi seorang usahawan dan pereka yang beretika, anda perlu mempunyai prinsip dan hala tuju yang jelas. Saya lebih kagum sekiranya hasil kerja saya dibeli, dijaga dan dipakai pembeli dan itu membuktikan hasil karya anda mempunyai nilai estetika untuk terus berada di dalam almari gaya mereka. Andai sekadar jenama sahaja disebut-sebut tetapi tidak dihargai, itu bermakna hasil kerja anda masih belum diterima penuh oleh masyarakat. Tambahan, untuk bergelar seorang usahawan, sekurang-kurangnya anda perlu berada 12 bulan di dalam industri untuk memasarkan dan memperkenalkan barangan anda, jangan jadi parasit bisnes, berniaga mengikut musim dan akhirnya anda akan merosakkan perniagaan orang lain.

“Pereka perlu versatil dan tidak boleh gentar untuk mencipta sesuatu yang di luar dari kebiasaan, harus bereksperimen dan berikan kelainan yang boleh diterima akal juga pelanggan. Kita harus sedar bahawa pasaran fesyen di Asia masih berteraskan fesyen yang praktikal dan komersial. Oleh itu, individu yang menceburkan diri dalam industri fesyen perlu memahami ekonomi pasaran tempatan. Pereka perlu seimbangkan kepakaran perniagaan dan kemahiran-kemahiran lain yang boleh membantu karya kreatif mereka agar dapat dikomersialkan. Mereka yang bekerja di bidang ini secara profesional pula perlu sensitif terhadap perkembangan dan peristiwa yang terjadi di peringkat global agar rekaan tidak ketinggalan.

Popular Itu Bukan Erti Anda Berjaya_Azammoff

“Di butik Azammoff, kami menyediakan rekaan yang cukup versatil dan simplicity iaitu sesiapa sahaja yang datang ke butik, mereka boleh membeli rekaan ready to wear juga menempah bespoke tidak kira untuk lelaki mahupun wanita. Kami mengamalkan prinsip 3C iaitu Contemporary, Classy dan Comfortable untuk setiap rekaan yang dihasilkan. Target kami pula adalah untuk mereka dari golongan pertengahan dan ke atas. Di sini, mereka juga boleh menempah pakaian khusus untuk seisi keluarga. Pelanggan setia saya kebiasaannya adalah mereka yang mempercayai setiap rekaan juga kualiti yang kami berikan. Bagi saya, seorang pereka yang baik adalah dapat memahami kehendak pelanggan, namun saya turut memberikan khidmat nasihat untuk setiap rekaan yang mereka mahukan. Dari situ pertalian di antara pelanggan dan pereka dapat dikekalkan.

IKLAN

“Tidak semua yang dirancangkan akan membuahkan hasil, apa pun, nasib seorang pereka fesyen juga terletak pada tuah mereka di dalam industri serta pengguna fesyen itu sendiri. Tidak semua pembeli akan menyukai rekaan anda, malah mereka mungkin tidak menyukainya langsung. Sudah lumrah, kehendak seseorang itu sangat subjektif dan kadangkala mengelirukan. Maka seorang pereka fesyen perlu belajar untuk menahan segala kritikan,” jelas anak kelahiran Kuala Berang, Terengganu ini.

Quality vs profitabilityPopular Itu Bukan Erti Anda Berjaya_Azammoff

Fesyen bermakna sesuatu gaya yang terkini atau mengikut trend semasa. Namun, takrifan sebenar fesyen terus subjektif kerana ia dipengaruhi oleh banyak faktor. Bagi mencipta kejayaan dalam bidang ini, seseorang perlu memiliki kefahaman menyeluruh terhadap proses-proses yang berkaitan dengan industri. Seseorang pereka itu perlu tahu selok-belok perniagaan dan pemasaran fesyen. Tanpa pengalaman dan pengetahuan asas yang tepat, mungkin sukar untuk mereka memasarkan jenama secara berkesan.

 

IKLAN

Saya tidak pernah terasa dengan kemunculan pereka baru yang semakin hari semakin bertambah, jenama baru yang rekaannya sama di setiap butik, namun hanya label yang berbeza. Jika inilah yang masyarakat inginkan, itu bukan salah mereka. Mereka hanya mengikut pasaran. Sebagai seorang pereka yang sudah lama di dalam industri, fesyen itu harus relevan setiap masa. Saya sangat mementingkan kualiti, setiap idea baru saya dan team akan duduk berbincang dan dapatkan kata putus untuk memasarkan satu rekaan. Lambakan pereka baru ini ibarat memberi satu peluang kepada masyarakat untuk sama-sama merasai sendiri kegemilangan industri fesyen tanpa mengira status, namun harus diingatkan fesyen bukanlah bergantung kepada nilai kepenggunaan semata tetapi ia merupakan cerminan kepada pembalikan identiti pereka sebagai kunci kejayaan sekali gus ia mengubah maksud sebenar seorang pereka.

Popular Itu Bukan Erti Anda Berjaya_Azammoff

“Mereka sepatutnya bergantung kepada rekaan atau produk dengan signatur yang mempunyai kualiti tersendiri sebagai faktor untuk mengangkat jenama mereka pada satu tahap yang lain. Tambahan, pasaran kita kebanyakannya hanya berteraskan fesyen komersial di mana konsep ini mampu meraih pulangan paling lumayan buat masa kini. Kerana terlalu mengejar pulangan yang menguntungkan, ada yang menyediakan rekaan sambil lewa, meniru dan mengabaikan kualiti material serta fabrik, malah masing-masing bersaing dengan harga yang ditawarkan.”

Popular bukan erti berjaya

IKLAN

“The higher up, the greater the fall, Industri fesyen tidak hanya berkiblatkan populariti semata-mata. Di sini anda akan diajar untuk bekerja keras, sabar dan tabah untuk memasarkan produk yang dihasilkan. Pengetahuan juga kefahaman mendalam terhadap corak pergerakan industri juga perlu dititikberatkan. Menjadi orang lama mahupun baru, anda perlu sentiasa membuat penyelidikan bagi mendapatkan inspirasi dalam membina tema yang sealiran dengan trend terkini. Koleksi rekaan yang telah siap pula hanyalah satu permulaan sebelum ia dipromosikan dan dipasarkan. Rekaan anda perlu menzahirkan istilah trendsetter iaitu mereka yang memulakan sesuatu trend itu, bukan dengan hanya meniru jenama sedia ada. Menjadi pelopor mungkin sedikit payah, namun itulah bukti anda bekerja kuat untuk itu. Jika anda ikuti rekaan saya, saya di antara yang terawal mencipta design kurta lelaki secara minimalis, namun inspirasi itu tidak begitu menonjol waktu ia dipasarkan, kini lambakan kurta mengikut potongan badan begitu meluas dilihat, apa yang membezakan hanyalah corak dan warna sahaja.

Popular Itu Bukan Erti Anda Berjaya_Azammoff

“Tidak salah untuk seseorang pereka fesyen itu mengambil inspirasi daripada jenama lain namun, pereka yang bijak sewajarnya tahu perbezaan antara mengambil inspirasi atau meniru sesebuah karya. Perlu diingat, industri fesyen terlalu banyak saingannya dan untuk berjaya dalam bidang ini perlu ada kefahaman menyeluruh terhadap proses-proses yang berkaitan dengan industri tersebut. Jika rekaan itu dicipta melalui satu-satu inspirasi, ia perlulah disesuaikan dengan signature anda sendiri bagi mendapatkan garapan baru dalam hasilan, di samping mencipta nilai estetika tersendiri dan berbeza. We sell brand as well, try to be a good local brand.

“Buat pereka baru, anda perlu tahu etika berniaga untuk terus kekal lama di dalam industri. Jangan terlalu gopoh dalam mengejar keuntungan. Fahami jenis perniagaan short run mahupun long run, agar anda boleh mengatur strategi sebaiknya,” akhirnya bersama Maskulin.

18, Jalan Plumbum P7/P Commercial Centre Section 7 40100 Shah Alam

azammoffboutique

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI