Berusia 71 tahun, Tan Sri Vincent Tan, antara individu paling berpengaruh di Malaysia.

Tuah ayam nampak kaki, tuah manusia siapa yang yang tahu. Itulah pepatah yang boleh kita gunakan buat jutawan Malaysia ini. Pengasas kepada Berjaya Corporation Berhad sebuah perniagaan konglomerat yang disenaraikan di Bursa Malaysia. Figura ini juga sememangnya cukup terkenal dengan kewibawaan dan disiplin kerjanya.

Antara Terkaya Di Malaysia, Ini Rahsia Kejayaan TAN SRI VINCENT TAN

Walau sececara rasminya melepaskan jawatan sebagai Pengerusi Bukan Bebas Bukan Eksekutif berkuat kuasa  pada 1 Mac 2023 lepas, beliau tetap meneruskan peranan sebagai penasihat bagi memberikan bimbingan kepada Lembaga Pengarah dan menyokong pertumbuhan berterusan kumpulan tersebut.

Antara Terkaya Di Malaysia, Ini Rahsia Kejayaan TAN SRI VINCENT TAN

IKLAN

Pun begitu, padanlah Vincent Tan tersenarai pada kedudukan ke-20 dalam senarai Forbes dengan nilai harta sebanyak AS $ 820 juta (RM3.51 bilion), dan kekal sebagai salah seorang individu terkaya di Malaysia sehingga kini.

Dan baru-baru ini, video tembual bekas peserta Hero Remaja dan pelakon Harris Anuar bersama Tan Sri Vincent Tan tular apabila Harris menembual beliau dalam keadaan cukup santai ketika menaiki kapal layar miliknya sambil bertanya soalan.

Menerusi video berkenaan, Harris memulakan tembual tersebut dengan memuji kapal layar Tan Sri dan kemudia terus mengajukan soalan. ‘What you do for living?’ tanya Harris kepada Tan Sri Vincent Tan, lalu Tan Sri Vincent dengan selamba menjawab, ‘kerja lah, saya kerja’.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BANGKITBOTAK (@harrisannuar)

Selepas itu, Tan Sri Vincent terus memberikan nasihatnya terutama sekali kepada golongan anak-anak muda.

IKLAN

“Saya nak nasihat orang muda. Belajar rajin-rajin, selepas belajar kalau kerja kena rajin juga. Selepas dapat gaji, berapa gaji pun tak apalah. Boleh sedekah, sedekah sikit pun tak mengapa. Bersedekahlah sikit-sikit walau belum kaya, tak payah nak tunggu kaya baru nak bersedekah.

Moga dengan perkongsian ini membuka mata lebih ramai orang muda untuk mengikut langkah jutawan ini.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI