Selalu orang cakap kalau gemuk tu bahagia. Tapi ia silap besar, sebenarnya kamu bukannya bahagia tapi stress sebenarnya.

Untuk pengetahuan, kenaikkan berat badan selalunya berkaitan dengan stress. Makin stress makin kuat nafsu makan. Mungkin bukan semua, namun ada sesetengah orang memiliki nafsu makan yang besar apabila sedang stress.

 

Anda tidak percaya? Nak lihat 5 kajian ini

1.Stres meningkatkan selera makan

Awas Guys! Gemuk Bukan Tanda Bahagia Tapi Sebabnya Hanya Satu…..STRESS!

Bila otak terlalu risau, tubuh akan terdorong untuk merembeskan hormon grehlin. Hormon inilah yang menyebabkan minda terangsang untuk makan makanan kegemaran yang tidak sihat.

Anda mula makan tanpa henti dan tanpa memikirkan kesannya. Mungkin kerana terlalu stres hingga tidak mampu mengawal selera makan. Sebab itulah kita akan rasa nak makan makanan yang menenangkan seperti coklat atau minuman kegemaran. Antara makanan kegemaran yang kita suka makan apabila stres adalah cokelat. Terdapat juga kajian sebuah jurnal di Science Direct telah membuktikan bahawa ‘comfort food‘ seperti coklat boleh menjadi ‘jalan keluar’ yang pantas bagi mengurangkan rasa stress.

2. Proses pembakaran lemak terhalang

Awas Guys! Gemuk Bukan Tanda Bahagia Tapi Sebabnya Hanya Satu…..STRESS!

IKLAN

Tahukah anda, stres juga menyebabkan badan sukar memproses lemak untuk bertukar menjadi tenaga. Suatu penelitian mendapati bahawa apabila berada dalam keadaan tertekan, tubuh akan menghasilkan protein yang menghalang enzim yang berfungsi untuk membakar lemak.

Jika anda mahu kekal kurus dan sihat, anda harus pandai mengawal emosi anda.

3. Pemusnah diet

Awas Guys! Gemuk Bukan Tanda Bahagia Tapi Sebabnya Hanya Satu…..STRESS!

Menurut hasil kajian oleh jurnal Neuron, terdapat satu bahagian dalam otak yang berfungsi untuk merekod matlamat jangka panjang dan meyakinkan diri supaya kekal ke arah matlamat tersebut sehingga tercapai. Bahagian kecil ini juga menyimpan maklumat supaya minda berpihak kepada pilihan baik, selari dengan misi yang ingin dicapai. Apabila kerap stres, bahagian otak tersebut tidak dapat berfungsi dengan berkesan.

IKLAN

4. Stres merangsang hormon menggemukkan

Awas Guys! Gemuk Bukan Tanda Bahagia Tapi Sebabnya Hanya Satu…..STRESS!

Stres di tempat kerja membuatkan ramai tidak mendapat tidur yang berkualiti akibat minda yang berkecamuk. Kekurangan tidur mengurangkan rembesan hormon leptin, iaitu hormon yang merangsang minda supaya berhenti makan ketika kenyang. Kekurangan tidur juga boleh meningkatkan paras hormon yang membuatkan kita cenderung terhadap makanan.

Rasa stres dalam aktiviti harian turut meningkatkan produksi hormon kortisol. Paras kortisol yang tinggi ini mampu menjadikan tubuh kita aktif memproduksikan glukos, lalu meningkatkan paras gula dalam darah. Apabila proses ini sering berlaku, ia akan menyebabkan berat badan anda meningkat, seperti yang dijelaskan melalui Today’s Dietitian.

IKLAN

5. Metabolisme semakin menurun

Awas Guys! Gemuk Bukan Tanda Bahagia Tapi Sebabnya Hanya Satu…..STRESS!

Metabolisme yang seimbang penting untuk fungsi badan yang sihat secara menyeluruh. Pakar juga menyarankan untuk mengikut waktu pemakanan yang tetap untuk mengekalkan berat badan yang seimbang. Stress adalah faktor utama mengapa metabolisma anda menurun.

 

Sumber: Asyikheboh.bid

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI