Baiki sendiri tv rosak, bunyi macam terror sangat ye. Maklumlah kalau pergi hantar kedai mahunya beratus habis. Kalau ikutkan harga baiki tu boleh beli yang baru.

Nak baiki sendiri tv rosak takut lagi ‘jahanam’ terus. Tapi kalau tak dicuba kita tak tahu kan. Perkongsian daripada Eezwan Manaf ini harap dapat membantu bagi anda yang mengalami masalah tv rosak seperti ini.

Baiki Sendiri Tv Rosak, Tepek Salotape Saja

Nak dijadikan cerita smart tv saya tiba-tiba keluar jalur. Tak ada tanda-tanda pun. Tengah tengok TV tiba-tiba berjalur dan terus tak ada gambar.

Dalam hati habislah kopak duitku nak dekat raya ni. Tapi dalam masa yang sama duk survey tibi baru kat Shopee.

Saya whatsapp electrician tanya dia boleh baiki tak? Katanya LCD model tv ni tak ada stok. So tak boleh buat apa-apa. Tapi tv tak ada crack, lcd cun lagi. Baru pakai 3 tahun. Alamak kena buang ke?

Saya cuba google tentang cara baiki tv rosak berjalur ni dan jumpa banyak artikel yang berkongsi satu video ni kat Youtube. Saya pun kata why not kalau try cara ni walaupun tv tu berlainan brand dan jenis.

Jadi pagi ni, saya menggunakan segala kepakaran teknikal saya. Kita londeh satu-satu.

1. Buka panel tv kat belakang. Kat situlah terletak pcb. (Board)
2. Cari salotape
3. Buka 2 cable yang ada kat pcb (board) dan try letak salotape. 2,3 kali juga try tapi still tak jadi sebab salah letak salotape.
4. Kali ke berapa try tiba-tiba dah boleh tengok tv. Maknanya salotape tu berjaya. Happy bukan kemain lagi. Jimat beratus-ratus duitku. Alhamdulillah.
5. Jadi kalau tv korang jalur-jalur macam tv ni korang baiki sendiri je. Kalau hantar kedai dia tukar LCD terus.

IKLAN

Lihat caranya:

1. Tengok youtube waktu ni. Mula-mula nampak sikit jalurnya pastu terus out.

Baiki TV Rosak Berjalur, Guna Salotape. Buat Sendiri Jimat Beratus Ringgit

2. Ni bahagian belakang tv. Saya buka semua skru dan tarik keluar. Senang je yang ni. Dia tak ada klip-klip. Boleh cabut terus lepas semua skru dah dibuka.

Baiki TV Rosak Berjalur, Guna Salotape. Buat Sendiri Jimat Beratus Ringgit

IKLAN

3. Ini lah bahagian pcb atau board dia. Cari 2 kabel macam dalam gambar yang warna putih tu. Tv lain mungkin berbeza sikit. Yang penting ada kabel macam tu.

Baiki TV Rosak Berjalur, Guna Salotape. Buat Sendiri Jimat Beratus Ringgit

4. Ini 2 kabel yang disambungkan kat pcb. Yang ni la kena cabut dan letak salotape kat belakang tu. Kena cuba satu-satu. Kalau yang A tak jadi, try yang B pula.

Baiki TV Rosak Berjalur, Guna Salotape. Buat Sendiri Jimat Beratus Ringgit

IKLAN

5. Salotape biasa je pakai. Berapa ringgit je ni. Ni pun pakai yang dah sedia ada. Kena potong kecik sikit.

Baiki TV Rosak Berjalur, Guna Salotape. Buat Sendiri Jimat Beratus Ringgit

6. Salotape kat bahagian ni saja. Belakang cable tu.

Baiki TV Rosak Berjalur, Guna Salotape. Buat Sendiri Jimat Beratus Ringgit
.

7. Akhirnya berjaya! Boleh buka servis baiki tv rosak la lepas ni.

Baiki TV Rosak Berjalur, Guna Salotape. Buat Sendiri Jimat Beratus Ringgit
MASKULIN : Moga ia membantu. Berapa lama bertahan tak pasti tapi sekurangnya jimatlah duit untuk hantar kedai atau beli yang baru ye.

Artikel ini diambil dan diolah dari MW
Sumber: Eezwan Manaf
Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI