Bekam ialah sejenis rawatan alternatif kuno yang telah digunakan sejak zaman Mesir Purba dan China. Di dalam sebuah buku perubatan kuno iaitu Ebers Papyrus, terdapat penjelasan tentang bagaimana orang Mesir menggunakan kaedah bekam pada tahun 1550 sebelum Masihi. Bekam dilakukan dalam dua kaedah  kering atau basah.

Bekam Wajah, Bersih Jerawat

Dalam kedua-dua kaedah, sejenis cawan akan dilekapkan ke atas kulit dan tekanan negatif di dalam cawan akan diwujudkan sama ada menggunakan teknik pembakaran (lama) atau penyedut (moden). Cawan tersebut kebiasaannya dibiarkan selama 3 minit.

Prosedur bekam basah atau atau bekam darah dilakukan mengikut syarat asas membantu mengurangkan derita sakit seperti darah tinggi, jantung, diabetes, migrain dan kolesterol dalam darah. Namun disebabkan kurang maklumat sebahagian besar pesakit diabetes, umpamanya mengelakkan khuatir membawa kesan luka yang lebih serius.

Bekam Wajah, Bersih Jerawat

Pesakit kencing manis mengaku mereka tidak berani melakukannya kerana terlalu percaya andaian diabetes menjadi lebih serius, selain trauma terhadap darah. Tanpa mereka sedari, ia antara rawatan untuk mengurangkan masalah kencing manis dengan menurunkan paras gula dalam darah.

Sebenarnya rawatan bekam tidak begitu popular tetapi bagus untuk mereka yang mempunyai masalah migrain, resdung, sakit kepala, kulit kusam dan jerawat.

Keunikan bekam wajah ini ialah ia dihala terus ke bahagian muka yang mempunyai darah kotor

Sebelum melakukan proses bekam, pelanggan terlebih dulu akan melalui sesi urutan pada bahagian leher dan bahu serta rawatan muka menggunakan minyak zaitun atau kelapa dara bagi melancarkan peredaran darah.

IKLAN

Toksin selalunya akan berkumpul di hujung kulit dan urutan itu bertujuan memudahkan toksin atau darah kotor dikeluarkan melalui proses bekam angin atau bekam darah.

Bekam Wajah, Bersih Jerawat

Jumlah gelas bekam yang digunakan di beberapa bahagian muka seperti dagu, dahi dan pipi bergantung kepada keadaan fizikal dan tahap kesihatan pelanggan.

Rawatan bekam wajah biasanya dilakukan dalam tempoh singkat iaitu 30 minit. Seelok-eloknya dilakukan sebulan sekali atau dua minggu sekali bagi mendapatkan kesan lebih ketara.

Selain bagus untuk kesihatan, bekam wajah juga dapat membantu menaikkan seri wajah terutamanya pada bakal pengantin.

Ada yang mempunyai masalah jerawat yang teruk mencuba rawatan bekam wajah ini dan alhamdulillah masalah jerawatnya berkurangan sebanyak 50 peratus selepas menjalani dua sesi rawatan.

IKLAN

Bekam Wajah, Bersih Jerawat

Segelintir masyarakat di negara melakukan bekam terhadap anak kecil seawal usia tiga atau empat tahun. Anak terlalu kecil tidak sesuai kerana sistem antibodi masih belum kuat.

→ Standard prosedur BCS menetapkan had usia 16 tahun bagi individu yang layak berbekam.

→ Disarankan mengehadkan usia boleh mula bekam pada usia 12 tahun kerana lebih fleksible.

→ Pada usia berkenaan individu boleh memahami fungsi bekam dan mudah memberi kerjasama sepenuhnya. Syarat tertakluk kepada kebenaran ibu bapa dan penjaga.

Panduan asas berbekam sebelum berbekam  badan

IKLAN

→ Digalak berpuasa, bergantung kepada keadaan – bimbang letih asalkan tidak memudaratkan kesihatan pesakit.

→ Ambil makanan ringan. jarakkan tempoh dua jam sebelum berbekam.

→ Elak minuman manis selepas bekam

→ Elak aktiviti lasak

→ Elak terus mandi sejurus selepas berbekam.

→ Jarakkan antara dua jam atau mandi keesokan hari.

→ Elak melakukan hubungan kelamin dalam tempoh 24 jam

Gambar hiasan : ViperBekam

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI