Benarkah Soya Buat Lelaki Kurang Subur?

Serbuk soya yang diperkaya dengan zat secara komersial dipasarkan sebagai alternatif bagi kanak-kanak yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.

Ia mudah dicerna dan mengandungi zat yang diperlukan untuk tumbesaran kanak-kanak.

Justeru, ada pandangan menyatakan minuman berasaskan kacang soya tidak baik untuk kesihatan lelaki sehingga boleh mengurangkan nafsu seks, adalah mitos semata-mata.

Benarkah Soya Buat Lelaki Kurang Subur?

IKLAN

 

Tiada kajian tepat

Sehingga kini tiada bukti saintifik menunjukkan air kacang soya mampu mengurangkan nafsu seks lelaki yang dakwaan sesetengah pihak.

IKLAN

tidak dinafikan beberapa kajian dilakukan melaporkan kesan soya terhadap hormon lelaki, tetapi keputusannya boleh dipersoalkan dari sudut teknikal.

“Malangnya, hasil kajian seperti ini digembar-gemburkan di media sosial oleh pihak berkepentingan.

IKLAN

Mengenai penemuan bahan kimia phytoestrogen yang menyerupai hormon estrogen pada wanita yang didakwa dapat meningkatkan risiko kanser seperti payudara, ovari, prostat, melemahkan otak (minda) dan tulang,adalah dakwaan yang tidak benar.

“Begitu juga dakwaan mengatakan jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual yang mungkin melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan wanita.

“Memang ada phytoestrogen dalam kacang soya tetapi sedikit dan tidak kuat sehingga boleh menukar sifat kejantanan lelaki.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI