Kenapa Wajah Mudah Berminyak ?

1. Hormon tidak seimbang

Wanita khususnya akan menghasilkan banyak minyak ketika haid. Hormon setiap bulan mengalami perubahan, jadi keadaan ini mungkin boleh menstimulasi kelenjar minyak. Apabila minyak berlebihan di wajah pori-pori kulit mudah tersumbat akibat cepat memerangkap debu dan mencetus kepada masalah jerawat.

2. Stress

Hormon kortisol sangat bagus untuk membantu lebih fokus dan mengurangkan stress. Tapi awas jika hormon ini dilepaskan berlebihan oleh tubuh sebagai reaksi tubuh terhadap hormon ini ia mungkin meningkatkan penghasilan minyak daripada kelenjar minyak.

3. Kosmetik

Solekan yang terlampau tebal akan menjadikan minyak di bawah kulit terperangkap dan lebih teruk boleh mengakibatkan radang pada wajah dan timbul jerawat besar dan bernanah.

4. Makanan Berlemak

Elak pengambilan makanan yang berlemak secara berlebihan. Ia juga tidak bagus kerana lemak yang tinggi boleh menimbulkan pelbagai penyakit di kemudian hari.

IKLAN

5. Keadaan cuaca

Cuaca panas dan lembap boleh mempengaruhi aktiviti kelenjar peluh kita. Kulit akan menjadi lebih cepat berminyak dan kurang bermaya.

Cara Atasi Kulit Berminyak

1.Pilih Pencuci Muka Yang Betul

Amalkan mencuci muka sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Pastikan pilih pencuci bebas dari minyak yang berasaskan gel atau foaming cleanser.

2. Scrub Semulajadi

IKLAN

Penting untuk mengurangkan minyak di wajah dan menanggalkan sel-sel kulit mati.

Tomato – mengandungi asid semulajadi yang bagus untuk menyerap minyak dan menegangkan kulit wajah. Sapu selama 10-15 minit dan bilas dengan bersih

Lemon – membantu kembalikan keseimbangan pH. Campurkan bersama sedikit madu dan bilas selepas 10-15 minit.

3. Toner Bebas Alkohol

Berfungsi untuk membantu membuang kotoran dan minyak pada wajah. Wajibkan diri menggunakan toner yang sesuai elak luang roma terbuka luas.

IKLAN

4. Pelembap 

Rutin yang perlu di pakai setiap hari. Pastikan pilih yang berasaskan air dan bebas alkohol .

5. Krim Pelindung Matahari 

Kulit berminyak pun perlu memakai krim pelindung matahari supaya kulit tidak mudah berjeragat atau pigmentasi kesan dari sinaran matahari. Pilih saya berasaskan gel untuk kulit berminyak.

6. Minum air secukupnya dan suplemen tambahan.

Air yang cukup sangat membantu mengurangkan pengeluaran minyak yang berlebihan. Amalan mengambil B-Complex, GLA Complex, Omegaguard, Vitamin E dan protein ESP sangat membantu mengawal pengeluaran minyak dari dalam.

SUMBER : DIARINUTRISI

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI