Bina Badan Sejak Usia 17 Tahun Lagi_Ammar Afandi

Definisi Maskulin

Lelaki yang benar-benar berperwatakan lelaki. Dari segi penampilan, dia berbadan sasa dan berfikiran matang.

Bina Badan Sejak Usia 17 Tahun Lagi_Ammar Afandi

Bila Bermula

Saya bermula dalam industri bina badan ini sejak dari zaman sekolah menengah lagi. Ketika saya berumur 17 tahun , saya sudah berjinak-jinak dalam pertandingan bina badan peringkat junior. Pertandingan pertama saya ialah Mr Kuala Lumpur dan sejak itu minat saya dalam aktiviti bina badan makin mendalam sehingga lah sekarang.

Bina Badan Sejak Usia 17 Tahun Lagi_Ammar Afandi

IKLAN

Rutin Harian

Jika ada pertandingan, saya akan melewati gimnasium sebanyak enam kali seminggu. Ini semua dilakukan untuk persediaan saya menghadapi sesebuah pertandingan. Kalau rutin harian biasa saya, selalunya 4-5 hari seminggu.

Bina Badan Sejak Usia 17 Tahun Lagi_Ammar Afandi

Inspirasi dan Idola

IKLAN

Ketika saya di zaman sekolah menengah, saya seorang yang kurus. Justeru saya mendapat inspirasi untuk membina badan ketika saya melihat David Kimmerle. Dia seorang ahli bina badan merangkap seorang peragawan. Saya mahu menjadi seperti dia.

Tip dan Nasihat

Tip saya mudah, perkara pertama yang perlu diterapkan jika mahu membina badan adalah displin. Bila kita berdisplin, kita boleh melaksanakan banyak perkara yang berkaitan bina badan. Displin juga mengajar kita supaya menjaga perihal pemakanan. Segala latihan dan training akan lebih bersemangat. Akhir sekali, nasihat saya , gunalah dan manfaatkan kecergasan dan badan kita ke arah perkara positif.

IKLAN

Bina Badan Sejak Usia 17 Tahun Lagi_Ammar Afandi

Perancangan akan datang

Saya mahu maju membina badan sehingga saya dikenali dan diangkat sebagai idola seseorang. Saya juga mahu membuka gimnasium saya sendiri dan mengajar ilmu saya dalam bidang ini kepada semua orang yang memiliki semangat yang sama dengan saya.

Tun Mahathir pada kacamata Generasi Y

Sebagai Generasi Y itu sendiri, saya melihat cara kepimpinan Tun Mahathir lebih teratur. Cara pemikiran beliau juga tidak sama sekali dengan orang lain. Maksudnya, Tun Mahathir melihat sesuatu menjangkaui masa. Dia seorang yang idealistik.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI