Saban tahun BMW Motorrad Malaysia sentiasa mengetengahkan seleksi model motosikal mewah yang cukup mengangumkan. Terbaru, mereka telah menampilkan motosikal BMW R 18 Bagger dan BMW R 18 Transcontinental. Lebih menarik kedua-duanya hadir secara eksklusif sebagai “First Edition”, sekali gus meluaskan lagi portfolionya bagi pasaran tempatan menerusi jentera terkini yang dirumus untuk perjalanan jauh.

“Sebelum tahun 2021 melabuhkan tirainya, kami berbesar hati untuk memperkenalkan dua ahli baharu dalam keluarga BMW R 18 yang membariskan jentera kruiser serba ikonik.

“BMW R 18 Bagger dan BMW R 18 Transcontinental baharu merupakan pendamping yang sempurna bagi perjalanan jauh, ia bukan sahaja menawan, malah turut membekalkan keselesaan dan tunggangan berprestasi tinggi di atas jalan raya.

“Memandangkan sempadan antara negeri telah dibuka semula, digandingkan pula dengan ketibaan jentera kruiser baharu ini – ayuh kita terus jadikan Hidup Sebuah Pengembaraan dalam normal baharu, pastinya tanpa membelakangkan keselamatan,” jelas Pengarah Urusan BMW Group Malaysia, Hans de Visser.

BMW Motorrad Malaysia Tampilkan Dua 2 Varian ‘First Edition’ BMW R 18 Bagger & BMW R 18 Transcontinental
BMW R 18 Transcontinental First Edition

Kedua-dua model terbaru ini menggandingkan kuasa “Big Boxer” yang mengagumkan dengan konsep casis serba klasik berdasarkan model-model terdahulu, termasuk aneka kelengkapan eksklusif, serta reka bentuk yang memukau.

BMW R 18 Bagger dan BMW R 18 Transcontinental baharu mempersembahkan reka bentuk lebih panjang dengan bentuk seperti titisan air memberikan dinamika elegan. Ia juga menampilkan elemen-elemen yang bergaya seperti bingkai gulung berkembar, aci universal dengan saduran nikel berglos serta perumah klasik bagi kotak gear gandar belakang, membayangkan jentera “Big Boxers” BMW terdahulu yang bertaraf ikonik.

BMW Motorrad Malaysia Tampilkan Dua 2 Varian ‘First Edition’ BMW R 18 Bagger & BMW R 18 Transcontinental
BMW R 18 Bagger First Edition

Pada bahagian hadapan BMW R 18 Bagger menampilkan fairing lebih rendah dengan sat lebih langsing. Manakala BMW R 18 Bagger pula membawa persona gaya ‘bagger’ yang tipikal.

Varian “First Edition” menghiasi BMW R 18 Bagger dengan roda berkontras dalam warna hitam, manakala BMW R 18 Transcontinental didatangkan dengan roda berkontras dalam warna kelabu perak, di samping angkup brek bersadur krom di hadapan.

FUNGSI INTEGRASI TERBAIK

Hadir dengan Headlight Pro, kedua-dua model menampilkan tafsiran teknologi pencahayaan LED serba klasik yang dapat dilihat pada lampu hadapan, ia turut membawakan fungsi pencahayaan waktu siang.

IKLAN

Lampu hadapan LED utama yang menonjol dengan fungsi lampu rendah dan lampu puncak yang dioptimumkan telah digandingkan dengan indikator membelok LED yang diperbaharui di hadapan.

Indikator membelok LED dengan ciri kefungsian yang terintegrasi di belakang berserta lampu belakang dengan ciri yang sama diintegrasi pada bekas muatan juga membuahkan iras yang mempesonakan. Disediakan secara eksklusif bagi BMW R 18 Transcontinental adalah dua lampu hadapan LED tambahan serta lampu indikator multifungsi.

BMW Motorrad Malaysia Tampilkan Dua 2 Varian ‘First Edition’ BMW R 18 Bagger & BMW R 18 Transcontinental

Di samping itu, teknologi ini juga digunakan untuk memastikan lampu puncak dapat mengekalkan jarak pencahayaan yang tetap dengan mengadaptasi lampu hadapan mengikut jalan raya dan posisi tunggangan, termasuk dalam situasi tunggangan yang dinamik.

Enjin boxer BMW berprestasi tertinggi dengan warisan sejarah dan tork yang mengagumkan.

BMW R 18 Bagger dan BMW R 18 Transcontinental baharu dikuasakan oleh enjin boxer silinder berkembar yang disejukkan dengan udara/minyak, digelar “Big Boxer”, yang menaik taraf penampilan serta prestasi jentera ini.

IKLAN

BMW Motorrad Malaysia Tampilkan Dua 2 Varian ‘First Edition’ BMW R 18 Bagger & BMW R 18 Transcontinental

Hadir dengan 1802 cc, ia mampu menjana output berjumlah 67 kW (91 kk) pada paras 4,750 rpm, dengan puncak tork bernilai 158 Nm pada paras 3,000 rpm. Kuasa tarikan yang luar biasa, digandingkan dengan jisim tenaga putar yang bersaiz sempurna juga menjamin operasi yang lancar.

Sebagai standard, BMW R 18 Bagger dan BMW R 18 Transcontinental baharu didatangkan dengan mod tunggangan “Rain”, “Roll”, dan “Rock” untuk menunaikan keperluan peribadi seseorang penunggang.

Di samping itu, Kawalan Stabiliti Automatik (ASC) dan kawalan tork seretan enjin (MSR) menawarkan taraf keselamatan yang lebih tinggi. Dikawal secara elektronik, MSR mengelakkan kegelinciran pada roda belakang ekoran pendikitan (throttling) atau pertukaran ke gear rendah yang dibuat secara mengejut, meskipun dalam kondisi basah.

Turut dirangkumkan sebagai standard ialah bantuan mengundur, diaktifkan melalui tuil pemilih untuk pengolahan yang mudah, serta Kawalan Permulaan Curam (Hill Start Control) untuk memulakan tunggangan di atas curam.

IKLAN

REKAAN KOKPIT

Ruang kokpit telah diberi sentuhan istimewa untuk BMW R 18 Bagger dan BMW R 18 Transcontinental, ia menampilkan empat instrumen analog bulat serta paparan berwarna TFT 10.25 inci – memadankan penampilan klasik dan ciri kefungsian maksimum dengan sempurna.

Navigasi peta dan keupayaan keterhubungan dibawakan bersama menerusi konsep pengoperasian terintegrasi yang bertahap tinggi – peta navigasi akan dipaparkan di kluster instrumen melalui telefon pintar serta BMW Motorrad Connected App. Bukan itu sahaja, fungsi Tunggangan Tanpa Kunci dan radio juga ditawarkan sebagai standard bagi kedua-dua varian.

BMW Motorrad Malaysia Tampilkan Dua 2 Varian ‘First Edition’ BMW R 18 Bagger & BMW R 18 Transcontinental

Pengalaman bunyi turut dinaik taraf dengan sistem bunyi Marshall Gold Series, ia tampak lebih berbeza dengan gril pelitup pembesar suara berwarna kelabu berserta dengan inskripsi Marshall dalam rona emas.

Bagi BMW R 18 Bagger, ia dilengkapi dengan Marshall Gold Series Stage 1 yang membawakan empat pembesar suara dan seunit penggalak.

Dua pembesar suara Marshall berciri dua hala yang setiap satunya hadir dengan output berjumlah 25 watt diintegrasikan di reraut hadapan, turut disinambungkan dengan subwufer di bahagian atas hadapan bekas muatan. Penggalak tersebut mempunyai output berjumlah 180 watt.

BMW Motorrad Malaysia Tampilkan Dua 2 Varian ‘First Edition’ BMW R 18 Bagger & BMW R 18 Transcontinental

BMW R 18 Transcontinental pula didatangkan dengan Marshall Gold Series Stage 2, yang meliputi enam pembesar suara dan seunit penggalak. Dua pembesar suara Marshall berciri dua hala dengan output berjumlah 25 watt diintegrasikan di reraut hadapan, setiap satu disempurnakan dengan subwufer 90 watt di bahagian atas hadapan komponen bekas muatan. Selain itu, terdapat pembesar suara dua hala dengan output berjumlah 25 watt di bahagian sisi hadapan pada penyandar bekas muatan yang terletak di atas. Penggalaknya juga menjana 180 watt.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI