
Makan burger memanglah sedap pada waktu malam kerana ramai yang beranggapan burger adalah menu yang cepat, ringkas dan lazat.
BACA: Anda Boleh Hilangkan Sakit Migraine Tanpa Guna Panadol, Guna Sahaja 3 Bahan Ini
Tetapi tahukah anda bahawa jika anda kerap memakan burger dalam kuantiti yang banyak dengan sangat kerap, ia boleh memberi risiko kepada fungsi hati kerana 3 sebab berikut :
Sebab burger punca fungsi hati rosak
1. Wujud lemak degil dalam sajian burger
2. Bahan dalam burger seperti daging sukar dicerna
3. Berlaku pertambahan lemak sampingan yang datang sewaktu memasak
Burger akibatkan diabetes
Dalam masa sama, Michael Roden dari German Centre for Diabetes Research di Jerman mengemukakan hasil kajiannya bahawa selain menyebabkan fungsi hati boleh rosak, burger juga boleh mengakibatkan masalah diabetes.
Masalah obesiti yang terkesan kepada seseorang itu juga sukar untuk dirawat jika insulin dalam tubuhnya semakin berkurangan.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Elak 4 Makanan Ini Kalau Tak Nak Gemuk, Tapi Ini Yang Kita Hadap Hari-Hari

4 jenis makanan yang membuatkan anda mudah menjadi gemuk. Bukanlah bermaksud segala makanan ini tidak boleh dimakan langsung, tetapi pastikan anda mengambilnya dalam kuantiti yang memadai dan kenalpasti jumlah kalori yang anda perlu bakar selepas itu.
1. Roti Putih
Roti boleh disifatkan sebagai makanan lazim dalam kalangan rakyat Malaysia. Hakikatnya, roti putih tidaklah mengandungi khasiat nutrisi yang banyak pun. Roti putih juga mempunyai banyak gula dan tidak mengenyangkan, sebab itulah mereka yang makan roti akan berasa cepat lapar dan mula mengunyah makanan lain beberapa jam kemudian.
Sebaiknya, anda kurangkan makan roti putih dan mula mengambil ‘whole wheat bread’ ataupun ‘whole grain’ kerana kedua-dua roti ini adalah baik untuk kesihatan tubuh badan. Seperti contoh, roti whole bread mempunyai banyak sumber gamma-oryzanol yang dapat mengurangkan tahap kolestrol apabila diambil dengan kerap.
2. Makanan Bergoreng
Kita semua tahu bahawa makanan yang bergoreng adalah tidak sihat dan perlu dielakkan. Selain mudah menggemukkan, makan bergoreng juga mengandungi kandungan nutrisi yang sedikit. Lazimnya, makanan bergoreng mengakibatkan masalah kesihatan serius seperti darah tinggi, penyakit kardiovaskular dan strok.
Sangat dicadangkan kepada anda supaya menggunakan alternatif lain selain menggoreng lauk yang ingin dimakan. Anda boleh menyediakannya dalam bentuk hidangan sup, secara kukus ataupun memanggangnya di dalam ketuhar.
3. Minuman Ringan
Sebarang minuman ringan ataupun minuman berkarbonat perlulah dijauhi kerana mengandungi jumlah gula yang tersangat banyak dan perisa tiruan daripada bahan kimia.
Perisa tiruan sebenarnya sangat berbahaya kerana boleh menjurus kepada pertambahan berat badan dan juga sakit sendi, masalah penghadaman, kemurungan, sakit kepala, kanser, penyakit otak dan bermacam-macam lagi.
Minuman yang terbaik bagi tubuh anda tidak lain tidak bukan adalah air masak. Pastikan anda minum air masak dengan kerap setiap hari.
4. Nasi Putih
Mesti ramai yang tidak percaya bahawa nasi putih adalah salah satu jenis makanan membuatkan anda menjadi mudah gemuk. Ya, nampak pelik tetapi itulah realitinya. Nasi sudah menjadi makanan ruji bagi penduduk Asia, terutamanya di Malaysia.
Bila menyebut tentang nasi, ramai yang salah faham dengan konsep pengambilan nasi. Nasi sebagai karbohidrat membekalkan sumber tenaga yang banyak kepada badan. Akan tetapi, tenaga yang tidak digunakan akan menjadi lemak lalu menyukarkan anda untuk menurunkan berat badan.
Sebab itulah jika anda rujuk kepada pakar-pakar nutrisi, mereka sangat menyarakan anda supaya mengambil nasi lebih kurang sesenduk sahaja (satu pertiga pinggan). Dua pertiga pinggan lagi dipenuhkan dengan sayur dan juga sumber protein (ikan, telur, ayam, daging, etc).
Antara contoh kuantiti nasi dan lauk yang ideal.
Tetapi orang kita makan nasi macam lupa dunia. Kadang kala ambil nasi sampai separuh pinggan. Lagi parah, selepas makan, mereka langsung tidak bersenam dan bakar kalori.
Sumber : Life In Backyard
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Kolesterol Dalam Kuning Telur Tidak Elok Untuk Kesihatan Jantung

KANDUNGAN NUTRISI ANTARA KUNING TELUR VS PUTIH TELUR
Ini adalah perkongsian dari Blog Tengku Asmadi mengenai kebaikan dan kekurangan telur kuning terhadap kesihatan. Adakah anda seorang yang gemar menikmati telur kuning dalam setiap hidangan anda? Sila baca dan share perkongsian sihat ini.
Sekiranya anda hanya makan putih telur, anda akan kekurangan sebahagian besar daripada nutrien telur. Berikut merupakan nutrien yang terkandung hanya dalam kuning telur:
- choline
- Vitamin B-12
- Vitamin D
- vitamin A
- Vitamin B-6
- Zat Besi
- Vitamin E
- zink
NUTIREN TAMBAHAN YANG TERKANDUNG DALAM KUNING TELUR
- Kalori yang mana diperlukan untuk tenaga.
- folat
- selenium
- Fosforus
- Asid lemak omega-3
Kuning telur bagi sebiji telur mengandungi kira-kira 1.5 hingga 2 gram protein. Kuning telur merupakan satu-satunya makanan yang mengandungi vitamin D semula jadi. Jika anda mementingkan protein, putih telur merupakan makanan yang terbaik. Anda boleh membeli telur baik dalam bentuk yang separa pecah dan juga yang telah dipasturkan dalam karton seperti yang dijual di kedai runcit.
Ada orang yang meletakkan telur mentah ke dalam smoothies. Putih telur pula mengandungi kira-kira 4 hingga 4.5 g protein dan hanya sekitar 17 kalori. Ia menjadikan putih telur ini sebahagian daripada makanan yang menyihatkan. Sungguhpun begitu, gabungan antara putih dan kuning telur menjadikan sebiji telur itu sebagai sumber nutrisi yang lengkap.
KUNING TELUR DAN KOLESTEROL
Anda mungkin pernah mendengar bahawa kuning telur mengandungi kolestrol yang tinggi Ianya benar. Kuning telur daripada sebiji telur yang besar mengandungi kira-kira 185 mg kolestrol. Bagi mereka yang tidak menghadapi apa-apa masalah kesihatan kadang kala disarankan untuk mengambil tidak lebih daripada 300 mg kolestrol sehari.
Namun, bagi mereka yang menghidapi masalah seperti diabetes atau penyakit jantung, kadang kala disarankan untuk mengehadkan pengambilan harian kolestrol mereka supaya tidak lebih daripada 200 mg.
Kajian terkini mendapati bahawa kolesterol ang ada dalam badan kita sebenarnya dihasilkan oleh hati dan bukannya datang daripada kolestrol yang kita makan. Sebenarnya, lemak tepu dan lemak trans dalam diet kita yang meningkatkan paras kolestrol kita.
Kajian yang telah dilakukan beberapa tahun yang lalu telah berjaya mengubah kepercayaan lama yang mengatakan bahawa lemak tepu boleh menyebabkan masalah kardiovaskular bertambah teruk. Para doktor juga tidak menyarankan untuk kita menggantikan lemak tepu dengan karbohidrat proses dan karbohidrat kurang serat kerana hal ini akan lebih menyebabkan keadaan bertambah teruk.
Memandangkan sebiji telur yang besar mengandungi kira-kira 5 g lemak, kurang daripada 2 g dariapda kandungannya adalah dalam bentuk lemak tepu. Secara umumnya, kuning membekalkan kurang daripada 10% daripada jumlah peratusan lemak harian anda yang dicadangkan.
Sesetengah pakar percaya bahawa kebanyakan orang boleh mengambil makan sebiji telur tanpa perlu meningkatkan risiko mereka kepada serangan jantung atau penyakit kardiovaskular yang lain seperti angin ahmar. Sekiranya anda menghidapi penyakit jantung atau diabetes, anda masih lagi boleh makan kuning telur ini namun anda perlu mengehadkan hanya sebanyak tiga biji seminggu sebagaimana menurut the Harvard School of Public Health.
Satu sebab mengapa anda perlu mengehadkan pengambilan kuning telur ialah disebabkan oleh kandungan choline yang ada di dalamnya. Ia boleh meningkatkan kandungan bahan trimethylamine N-oxide (TMAO) yang mana diikuti dengan penyakit kanser, kerintangan insulin, penyakit kardiovaskular, angin ahmar dan penyakit buah pinggang.
Memandangkan kajian berkenaan TMAO kian rancak dilakukan, kajian lain menunjukkan bahawa mereka yang menghidapi diabetes, makan banyak telur kira-kira enam biji telur seminggu tidak memberikan kesan kepada kandungan gula dalam darah bahkan boleh mengurangkan ukur lilit pinggang anda. Anda juga boleh campurkan kedua-dua kuning dan putih telur yang mana anda akan dapat menikmati kebaikan khasiat telur yang menyeluruh.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Tip Diet Makan Nasi Satu Senduk Tapi Rasa Kenyang Macam Sepinggan

Tekak orang Malaysia mesti kena makan nasi. Kalau tak makan nasi, mulalah kepala pening. Dan disebabkan itulah ramai yang gagal dalam diet atas alasan tak boleh kalau tak makan nasi.
Buat anda yang nak diet, anda tak perlu bimbang. Walaupun mahu berdiet, anda masih boleh makan sesenduk nasi dan masih rasa kenyang macam anda makan sepinggan nasi.
Naufal Antezem berkongsi di laman Twitternya 10 tip makan nasi satu senduk tapi rasa kenyang macam anda makan sepinggan nasi.
BACA: Doktor Ini Berjaya Turunkan Berat Guna Konsep Sukusukuseparuh Walaupun Tak Tinggal Nasi!
TIP MAKAN NASI SESENDUK, KENYANG MACAM SEPINGGAN
1. MINUM AIR 10-20 MINIT SEBELUM MAKAN
2. AMBIL SESENDUK NASI & LAUK BERKUAH
3. GANDAKAN LAUK DARI NASI
4. MAKAN & KUNYAH DENGAN PERLAHAN
5. MINUM AIR LEBIH KURANG 5 MINIT SELEPAS MAKAN
BACA: Amalkan Minum Teh Hijau Kosong, Rahsia Lelaki Ini Turun 10kg Walaupun Makan Nasi!
6. TAHAN, KALAU LEPAS MAKAN RASA LAPAR
7. MAKAN LEBIH KERAP
BACA: Doktor Ini Kongsi 7 Panduan Makan Nasi Cara Betul Yang Pesakit Diabetes Elok Amalkan!
8. TIGA KALI MAKAN SAMA DENGAN SATU PINGGAN NASI
9. CARA SEBELUM MASUK FASA 1 ATKINS
10. CARA MAKAN YANG MENGGEMUKKAN
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI