Siapa pernah ke salun untuk cuci dan syampu rambut. Selain kehebatan servis yang ditawarkan, rambut kita juga akan menjadi sangat licin, bersinar dan rasa lebih sihat.

Berbeza sangat dengan hasilnya bila syampu sendiri.

Nak tahu sebabnya mengapa? Selain produk profesional yang digunakan, cara pendandan rambut itu membasuh rambut anda juga memainkan peranan penting.

Mereka menggunakan air suam atau sejuk pada rambut anda. Urut rambut dengan lembut dengan syampu pada seluruh permukaan kulit kepala. Dan mengenakan perapi untuk hasil lebih hebat.

Tapi sebenarnya jika anda lakukan dengan betul ia boleh dilakukan sendiri di rumah. Bukan sahaja menjimatkan malah anda dapat rambut lebih bersinar dan licin! Ikuti tip cuci rambut gaya ala-salun di bawah!

1. USAH TERLALU KERAP

Membasuh rambut terlalu kerap menghilangkan minyak semula jadi daripada kulit kepala anda, dan mengakibatkan kesan sebaliknya; akar rambut menjadi lebih berminyak.

IKLAN

Cara Cuci Rambut Ala-Salun Yang Boleh Anda Buat Sendiri Di Rumah

2. LARASKAN SUHU AIR

Air seharusnya suam atau sejuk, jangan sekali-kali terlalu panas; haba berlebihan boleh menyebabkan rambut anda kering.

3. JIMATKAN SYAMPU

Amaun syampu yang sama dengan 1/4 daripada tapak tangan anda cukup untuk rambut anda. Hanya gunakannya sekali, agar rambut tidak menjadi berat.

IKLAN

Cara Cuci Rambut Ala-Salun Yang Boleh Anda Buat Sendiri Di Rumah

BACA: Jangan Main Pakai Saja, Ini Beza Antara Pomade, Wax & Gel Rambut Perlu Anda Tahu

4. URUT PERLAHAN-LAHAN

Dengan gerakan membulat, gosok syampu selama lebih kurang 20 saat. Biarkan syampu mengalir turun ke hujung rambut.

IKLAN

5. PERHATIAN KEPADA PERAPI

Tidak seperti syampu, perapi hanya perlu digosok pada rambut dan hujungnya. Biarkan perapi itu terperap pada rambut anda selama 5 hingga 7 minit.

Cara Cuci Rambut Ala-Salun Yang Boleh Anda Buat Sendiri Di Rumah Cara Cuci Rambut Ala-Salun Yang Boleh Anda Buat Sendiri Di Rumah

6. LESS IS MORE

Amaun yang bersamaan dengan satu sudu kecil sudah cukup untuk rambut pendek. Untuk rambut yang sederhana panjang hingga panjang, setengah sudu besar sudah memadai.

7. BILAS RAMBUT DENGAN BAIK

Pastikan semua sisa dibersihkan. Bilas rambut anda sekali lagi dengan air sejuk; kejutan terma daripada perubahan suhu menjadikannya lebih berkilat!

8. AKTIFKAN PEREDARAN PADA AKAR

Semasa masih lagi berada di dalam bilik mandi, gunakan sikat untuk meleraikan kekusutan rambut perlahan-lahan, sentiasa dari hujung rambut ke bahagian tengah rambut.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI