Berbeza dengan kaum wanita, lelaki sebenarnya tak memerlukan terlalu banyak produk penjagaan dan penggayaan rambut. Malah dalam penjagaan harian pun lelaki kebanyakannya lebih selesa menggunakan syampu dan perapi untuk membersihkan rambut.

Manakala untuk penggayaan rambut pula ramai yang lebih selesa menggunakan salah satu daripada 3 produk rambut paling popular iaitu pomade, wax dan gel.

Selain digunakan untuk penggayaan produk-produk rambut ini juga mampu membantu anda mendapatkan gaya rambut yang diingini. Selain itu juga ia juga sarat dengan pelbagai khasiat dan vitamin yang sesuai untuk kesihatan kulit kepala.

Tapi tahukah anda apakah bezanya di antara pomade, wax dan gel?

POMADE

Ingat lagi tak dalam tempoh beberapa tahuh sebelum ini? Boleh dikatakan semua lelaki memiliki pomade. Adakah ia masih lagi popular sekarang? Mungkin. Buat pengguna pomade pastinya adan sudah tahu bahawa ia mempunyai 3 jenis iaitu water based, oil based dan mix based.

IKLAN

Jangan Main Pakai Je. Ini Beza Antara Pomade, Wax & Gel Rambut Lelaki Kena Tahu

Produk pomade dihasilkan daripada minyak mengandungi lemak serta zat berminyak seperti wax. Ia memberi kesan rambut licin, bersinar, kering dan tahan lebih lama berbanding wax dan gel. Tahukah anda pada zaman dulu bahan utama pomade dihasilkan daripada lemak beruang? Perkataan ‘pomade’ pula berasal daripada Bahasa Perancis yang bermaksud ‘salep’, sejenis gel dari buah-buahan. Sebab itulah kebanyakan pomade mempunyai pelbagai bau sama ada buah-buahan atau bau yang diinspirasikan daripada minyak wangi.

BACA: 24 Fesyen Rambut Lelaki Mengikut Bentuk Wajah. Kalau Buntu, Boleh Pilih Idea Ini!

IKLAN

WAX

Berbeza dengan pomade, penggunaan wax pula pernah popular pada era rambut kembang dan punk rock. Wax dihasilkan daripada bahan lilin yang biasanya sesuai untuk kulit rambut. Wax mengambil masa beberapa jam untuk kering dan tidak beri kesan berkilat serta merta.

Jangan Main Pakai Je. Ini Beza Antara Pomade, Wax & Gel Rambut Lelaki Kena Tahu

IKLAN

Kesan kilat wax juga tak tahan lama. Ia hanya bertahan selama 2 hingga 3 jam sahaja. Penggunaan wax sesuai untuk gaya rambut pacak atau tidak berstuktur. Disebabkan itulah ia sangat popular di kalangan penggemar gaya punk rock!

GEL

Sesuai dengan bentuk fizikalnya, gel merupakan produk rambut yang dihasilkan berasaskan air. Penggunaan gel biasanya adalah mengekalkan gaya fesyen rambut tanpa memberi kesan berkilat. Tetapi terdapat juga sesetengah jenama gel yang mampu memberikan efek kilat atau bersinar. Cuma ketahanannya kurang sedikit berbanding pomade.

Jangan Main Pakai Je. Ini Beza Antara Pomade, Wax & Gel Rambut Lelaki Kena Tahu

Ia biasanya menjadi pilihan kepada orang yang tidak melakukan aktiviti luaran dan lebih banyak dalam kondisi berhawa dingin. Selain itu, gel juga lebih mesra kulit kepada kerana asanya daripada air. Namun bila terkena air fungsinya akan terus hilang dengan mudah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI