Masalah rambut berminyak sering menimpa ramai lelaki, dan mencari penyelesaian yang sesuai adalah penting. Berikut adalah beberapa kaedah untuk mengawal keadaan rambut yang berminyak.

Teknik Berkesan Untuk Lelaki Atasi Rambut Berminyak : Bukan Sekadar Syampu!

  1. PILIH SYAMPU YANG SESUAI

Memilih syampu yang tepat adalah kritikal untuk mengatasi rambut berminyak. Elakkan syampu yang bertanda “melembapkan” atau “melicinkan,” yang biasanya untuk rambut kering atau rosak kerana ini hanya akan menambahkan lapisan minyak yang tidak diingini pada rambut anda.

2. GUNAKAN PRODUK BERPENGKALAN AIR ATAU MATTE

Menggunakan produk berasaskan air boleh membantu membersihkan rambut dengan efektif tanpa perlu syampu, mengurangkan pembinaan produk di kulit kepala dan menjadikan rambut kelihatan lebih bersih. Produk yang memberi kesan berkilat harus dielakkan; sebaliknya, gunakan produk matte atau natural untuk mengawal kilauan minyak.

3. GUNAKAN SYAMPU KERING

IKLAN

Berbanding dengan syampu biasa yang memerlukan bilasan, syampu kering yang biasanya berasaskan serbuk boleh menyerap lebihan minyak di akar rambut anda. Ini juga menambahkan isipadu dan ketinggian pada rambut anda.

Teknik Berkesan Untuk Lelaki Atasi Rambut Berminyak : Bukan Sekadar Syampu!

4. KURANGKAN MENYENTUH RAMBUT

IKLAN

Menyentuh rambut terlalu kerap boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran minyak. Cubalah untuk mengelakkan menyentuh rambut anda kerap atau pastikan tangan anda bersih sebelum menyentuh rambut.

5. KAWAL PEMAKANAN ANDA

Kesihatan rambut adalah cerminan dari kesihatan keseluruhan anda. Amalan pemakanan yang kurang sihat boleh menyumbang kepada masalah rambut berminyak. Elakkan makanan yang tinggi karbohidrat dan lemak tepu, dan pilih makanan yang segar dan kaya dengan zink, vitamin B dan E, serta lemak tak tepu tunggal.’

IKLAN

Semoga bermanfaat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI