Image by Freepik

Pernah tak anda lihat kereta yang di letakkan di kawasan letak kereta terbuka dengan pengelap cermin atau wiper di angkat? Malah besar kemungkinan ramai juga di antara anda melakukan amalan ini.

Amalan mengangkat wiper ini dikatakan untuk menjaga kondisinya agar tidak cepat rosak di bawah sinaran dan suhu panas cahaya matahari. Tapi adakah amalan ini benar-benar berkesan atau hanya mitos semata?

Selain itu ramai juga percaya dengan mengangkat wiper ke atas ia boleh menghalan habuk dan kotoran berkumpul pada bahagian cermin. MASKULIN tertarik dengan perkongsian dari TikTok saudara James Alatin yang mengatakan perbuatan itu tidak benar.

Malah dia turut berkongsi beberapa tip menarik cara yang sebenar untuk menjaga kondisi wiper agar jangaka hayatnya lebih panjang dan mempunyak ketahanan lebih tahan lama.

Ikuti beberapa tip yang dikongsi beliau di bawah

BERSIHKAN WIPER

Cara Sebenar Jaga Wiper Bila Parking Di Kawasan Terbuka, Tak Perlu Angkat Pun

IKLAN

Pertama sekali kena selalu bersihkan wiper menggunakan kain basah dan lap dengan sebaiknya. Jangan hanya bila nak cuci kereta sahaja kena bersihkan wiper.

BERSIHKAN CERMIN DEPAN

Cara Sebenar Jaga Wiper Bila Parking Di Kawasan Terbuka, Tak Perlu Angkat Pun

Jangan tunggu bila nak cuci kereta sahaja nak bersihkan cermin depan. Tahukah anda cermin depan merupakan antara komponen kereta yang paling banyak terdedah dengan kotoran.

IKLAN

Jadi bersihkanlah cermin hadapan dari semasa ke semasa dengan kerap. Apabila cermin bebas kotoran, wiper pun boleh berfungsi dengan baik dan tidak mudah rosak.

PILIH LOKASI TEDUH

Cara Sebenar Jaga Wiper Bila Parking Di Kawasan Terbuka, Tak Perlu Angkat Pun
Foto: Freepix

Ini cara paling mudah. Jika ada pilihan, carilah lokasi tempat letak kereta yang berbumbung atau teduh. Antara musuh utama wiper kereta anda ialah cahaya dan bahang matahari yang panas.

Buat anda yang sering naikkan atau angkat wiper, terpulang pada anda untuk teruskan amalan itu. Tapi perkara yang paling penting dalam penjagaan wiper adalah kena selalu bersihkannya dan cermin pun kena sentiasa dalam keadaan bebas kotoran.

IKLAN

Artikel Berkaitan: 8 Punca Kereta Terasa Berat Ketika Dipandu, Salah Satunya Timing Enjin Lari

Semoga perkongsian ini mampu memberikan manfaat kepada anda. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Kredit: James Alatin

@james_alatin Wiper Kena Up ??? #alatin #james_alatin #kereta #car #carmalaysia #cermin #cermingelap #tinted #tintedwindows #jaga #hatihati #penting #wiper ♬ original sound – James_Alatin

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI