Apabila dalam mulut anda terkena ulser, sakitnya pasti sangat mengganggu kerana anda nak makan atau minum sekali pun, semua serba tak kena.

Ulser terjadi bukan sahaja kerana tergigit bibir sahaja malah ada kalanya akibat luka ketika memberus gigi, alergi dan sebagainya.

Paling lama ia akan hilang selepas 1 – 2 minggu tetapi untuk mempercepatkan proses penyembuhan, anda boleh gunakan bahan-bahan ini :

Garam

Kumurkan mulut anda dengan air garam selama 30 saat. Ulangi proses ini 2 hingga 3 kali sehari. Ini kerana sodium klorida yang tinggi akan menggalakkan proses osmosis lalu membantu luka ulser untuk segera sembuh.

Madu

IKLAN

Madu mempunyai sifat antibakteria yang sangat baik untuk menghilangkan ulser mulut. Madu boleh mengekalkan kelembapan mulut seterusnya menggalakkan proses pembentukan tisu baru. Sapukan sedikit madu asli pada tempat terkena ulser dan biarkan ia melarut dalam mulut.

Tuam uncang teh

Ambil uncang teh yang telah direndam dan letakkan pada bahagian mulut atau bibir yang terkena ulser. Biarkan selama 5 minit kerana teh adalah sejenis bahan beralkali. Sehubungan itu, teh dalam uncang dapat membantu meneutralkan asid yang menyebabkan rasa sakit pada ulser mulut.

Gel aloe vera

IKLAN

Selain madu, gel aloe vera juga merupakan sumber anti-bakteria dan anti-keradangan yang dapat membantu menghilangkan ulser mulut secara semulajadi. Gel aloe vera turut memiliki sifat anti-oksidan di samping sifatnya yang sejuk yang memulihkan rasa sakit dengan hampir serta-merta.

Baking soda

Baking soda boleh digunakan dengan mudah dengan menyapukannya di bahagian dalam mulut yang terkena ulser atau anda boleh mencampurkannya dengan sedikit air. Sapukan pada bahagian ulser dan biarkan seketika. Selepas beberapa minit, kumur dengan air bersih. Baking soda atau soda bikarbonat yang bersifat alkali membantu meneutralkan keasidan pada ulser mulut. Ia juga boleh membantu membunuh bakteria agar ulser sembuh dengan cepat.

Minyak vitamin E

IKLAN

Jika anda mempunyai minyak vitamin E, sapukan pada bahagian mulut yang terdapat ulser. Sebagai alternatif, boleh juga membuka kapsul vitamin E dan sapukan minyaknya. Minyak ini akan membantu mengelakkan luka ulser daripada jangkitan dan memulihkannya dengan pantas.

Sapukan gel oral

Gel oral seperti Bonjela atau Oral Aid adalah antara ubat yang sering disyorkan dan ia boleh didapati di farmasi. Gunakan mengikut arahan pada label dan ikut preskripsi daripada ahli farmasi.

Kumur dengan larutan antiseptik

Larutan antiseptik seperti Listerine dapat membantu mencegah bakteria daripada menjangkiti luka ulser. Baca arahan pada label dan gunakan setiap hari.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI