Membayar semula pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) merupakan satu tanggungjawab yang perlu kita jalankan bagi memudahkan proses di masa depan.

Sungguh pun sudah dimaklumkan, tetapi masih ramaikan gagal membayar balik pinjaman PTPTN ini kerana ada yang keliru dan pening untuk melunaskannya.

Tak apa, MASKULIN bawa ada cara yang paling mudah untuk difaham. Melalui akaun twitter Hanim, seorang suri rumah ada menerangkan beberapa cara mudah untuk selesaikan hutang dengan PTPTN, selamat mencuba!

IKLAN

Menurutnya, pertama sekali yang perlu dilakukan anda haruslah cek baki akaun kedua anda melalui apps. Jika tengok pada gambar rajah, warna biru yang tetera itu sebenarnya adalah jumlah akaun kedua. Kemudian, anda boleh pergi terus ke PTPTN untuk buat bayaran.


Setelah itu, anda sebut sahaja berapa yang anda inginkan untuk buat bayaran dan pegawai yang bertugas akan printkan borang pengeluaran akaun kedua. Akhir sekali pergi ke Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan berikan borang yang telah dicetak (masa di PTPTN) dan berikan kepada mereka sijil degree / diploma yang anda dapat dan bawa Salinan sekali.

IKLAN


Menurut gadis ini, ia hanya mengambil masa 4 hari sahaja untuk proses ini berjalan. Namun begitu, oleh kerana dia membayar dengan akaun kedua, dia perlu topup sedikit duit untuk langsaikan hutang PTPTN.

IKLAN

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI