Sejarah Perkhidmatan Tabung Darah di Malaysia telah dipelppori sekumpulan sukarelawan wanita Palang Merah British pada tahun 1955.

Bermula pada tahun 1975 pula, Pusat Perkhidmatan Darah telah memainkan peranan yang penting dalam penyeragaman peraturan kerja, metodologi, riagen dan peralatan tabung darah di seluruh negara. Dan kemudian pada tahun 2002 bangunan baru Pusat Darah Negara telah dibina di Jalan Tun Razak dan ianya telah dirasmikan oleh Yg Bhg Datuk Sri Hasmah Mohd Ali.

Dan sehingga kini ia menjadi sebahagian daripada perkhidmatan kesihatan yang paling penting di negara kita. Kempen derma darah yang sering daidakan bertujuan untuk membekalkan dan menyimpan stok darah untuk kegunaan pesakit di sekuruh negara.

Dari Sarawak Diterbangkan Ke Johor, Darah ‘Rare’ Rh17 Didermakan Lelaki Ini Untuk Seorang Ibu Mengandung 

Namun bagaimana jika terdapat jenis darah yang cukup jarang ditemui dan ganjil. Itulah pentingnya program ban darah di selurun negara. Memetik satu hantara Facebook dari Blood Bank Hospital Umum Sarawak, mereka berkongsi kisah bagaimana darah jenis Rh17 iaitu jenis yang cukup jarang ditemui dan ganjil telah didermakan oleh seorang lelaki bernama, Pehan anak Majis.

Menurut merekalagi, darah jenis ini dimiliki sebahagian kecil pada etnik Bidayuh. Darah yang didermakan tersebut kemudian diterbangkan ke Johor dengan melalui transit di KLIA dan seterusnya ke Johor Bahru. Ia kemudian akan didermakan kepada seorang ibu mengandung yang akan menjalani pembedahan Caesar.

IKLAN

Individu yang memiliki kumpulan darah ganjil hanya boleh menerima darah dari kumpulan penderma darah yang sama sahaja. Ini kerana jika mereka menerima darah daripada kumpulan penderma yang berbeza ia boleh mengakibatkan reaksi darah akut yang boleh membahayakan nyawa pesakit tersebut.

Untuk rekod terdapar beberapa jenis pendermaan yang boleh digunakan.

Jenis-Jenis Pendermaan

IKLAN

Pendermaan tidak hanya tertumpu kepada darah merah sahaja, malah terdapat komponen-komponen lain di dalam darah yang boleh didermakan antaranya :

Penderma ‘Whole blood’

Darah mengandungi komponen-komponen seperti berikut:

a.Sel darah merah
b.Sel darah putih
c.Platelet
d.Plasma

IKLAN

Darah diperlukan untuk kes-kes pembedahan, mangsa kemalangan, merawat pesakit leukemia, barah, thalassemia, penyakit jantung, komplikasi pendarahan semasa bersalin, haemophilia dan lain-lain. Isipadu darah yang biasanya didermakan adalah sebanyak 450ml iaitu kurang daripada 1 pain darah (568ml). Jumlah darah yang diambil adalah berdasarkan berat badan.

Masa yang diambil untuk menderma darah adalah di antara 7 hingga 10 minit tetapi anda dinasihatkan supaya berada di tempat menderma selama lebih kurang 1 jam. Sebelum menderma darah anda dinasihatkan supaya mengambil sedikit makanan sebagai mengalas perut. Darah merah yang telah didermakan memerlukan masa selama 4 – 8 minggu untuk digantikan semula manakala plasma pula selama 24 jam.

Pendermaan Aferesis

Pendermaan komponen darah iaitu plasma atau platelet ataupun kedua-duanya sekali, dimana komponen darah yang tidak diperlukan dikembalikan ke dalam badan penderma semula.

https://www.youtube.com/watch?v=oMO36o45m9E&pp=sAQA

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI