Tidak dinafikan di negara kita permintaan dan penggunaan trak pikap cukup popular terutamanya di kalangan mereka yang perlu melakukan pergerakan ke kawasan off-road yang lebih mencabar.

Salah satu model trak pikap yang sentiasa menjadi pilihan ialah Ford Ranger Raptor. Selepas memperkenalkan model 3.0L bi-turbo V6 petrol, Ford kini menampilkan varian baharu dengan enjin 2.0L bi-turbo diesel pada harga RM248,888 (harga atas jalan tanpa insurans).

Selaku pengedar tunggal jenama Ford, Sime Darby Auto ConneXion (SDAC) menawarkan varian baharu ini bagi memenuhi permintaan ramai pelanggan di Malaysia.

Menurut Pengarah Urusan Sime Darby Auto ConneXion-Ford, Turse Zuhair berkata, “Sebagai trak off-road berprestasi hasil buatan Asia Pasifik, permintaan untuk Ranger Raptor melebihi jangkaan. Respon terhadap Ranger Raptor generasi baharu amat baik sejak kami melancarkan varian V6.

Ford Ranger Raptor Generasi Baharu Hadir Dengan Varian Enjin Diesel Bi-Turbo 2.0L

Berdasarkan maklum balas yang kami terima, kami tahu ramai pelanggan Malaysia menginginkan pilihan enjin dan enjin Diesel Bi-Turbo 2.0L adalah penambahan hebat untuk rangkaian kami.”

Dipadankan dengan transmisi e-shifter automatik 10-kelajuan baharu, Ranger Raptor 2.0L Bi-Turbo Diesel generasi baharu memberikan prestasi sehingga 210 PS pada 3,750 rpm dan tork 500 Nm pada 1,750-2,000 rpm.

Ford Ranger Raptor Generasi Baharu Hadir Dengan Varian Enjin Diesel Bi-Turbo 2.0L

PENGGUNAAN BAHAN API

Varian 2.0L Bi-Turbo Diesel juga mempunyai pelbagai ciri untuk menawarkan penggunaan bahan api yang kompetitif sebanyak 8.2L/100km.

Ciri-ciri ini termasuk fungsi stop/ start automatik, sistem pemantauan bateri, alternator berkecekapan tinggi, lampu siang LED (DRL), pemanasan transmisi aktif, minyak transmisi dengan kelikatan sangat rendah, cecair aksel belakang sintetik untuk mengurangkan kehilangan kuasa parasit dalam penghantaran dan kipas penyejuk dengan motor tanpa berus untuk mengurangkan kehilangan elektrik.

IKLAN

Direka untuk sepadan dengan varian V6, Ranger Raptor 2.0L Bi-Turbo Diesel generasi baharu menampilkan casis yang sama.

Ford Ranger Raptor Generasi Baharu Hadir Dengan Varian Enjin Diesel Bi-Turbo 2.0L

Ia termasuk C-pillar, ruang muatan dan tayar simpanan, serta rangka unik untuk penyerap hentakan jounce, shock tower dan galas hentakan belakang, kesemuanya digabungkan untuk memastikan Ranger Raptor generasi baharu dapat menangani keadaan off-road yang mencabar.

Ia juga menampilkan suspensi direka semula yang sama dengan penyerap hentakan FOX Internal Bypass 2.5 inci baharu di bahagian hadapan, penghubung Watt yang disempurnakan di bahagian belakang, dan sistem pemacu empat roda canggih dengan kotak transmisi dua kelajuan yang dikawal secara elektronik, bersama dengan rear locking differentials.

Penyerap hentakan FOX Internal Bypass 2.5 inci talaan Ford Performance adalah yang paling canggih pernah ada pada Ranger Raptor dan diisi dengan minyak berinfus Teflon™ yang mengurangkan geseran sebanyak 50 peratus berbanding Raptor sebelumnya.

Ford Ranger Raptor Generasi Baharu Hadir Dengan Varian Enjin Diesel Bi-Turbo 2.0L

IKLAN

Ranger Raptor 2.0L Bi-Turbo Diesel generasi baharu juga dilengkapi dengan Kawalan Bottom-Out oleh FOX dan plat bash keluli kuat berketebalan 2.3mm, bersama dengan under shield dan transfer case shield. Juga terdapat tow hooks berkembar di hadapan dan belakang untuk pemulihan yang fleksibel, serta tali penyeimbang untuk pemulihan regangan di pasir dalam atau lumpur tebal.

Ford Ranger Raptor Generasi Baharu Hadir Dengan Varian Enjin Diesel Bi-Turbo 2.0L

Sama seperti varian V6, ia juga menawarkan Terrain Management System yang dikemas kini dengan tujuh mod pemanduan boleh pilih, tetapi tanpa sistem ekzos aktif. Tujuh mod pemanduan tersebut adalah Normal, Sport, Slippery, Rock Crawl, Sand, Mud/Ruts dan Baja.

REKA BENTUK TERKINI

Setiap mod pemanduan yang boleh dipilih membantu menyesuaikan banyak elemen – dari enjin dan transmisi hingga kepekaan dan kalibrasi ABS, kawalan daya cengkaman dan kestabilan, stereng, tindak balas throttle, dan juga paparan kluster instrumen dan sentuhan pusat – semua untuk sepadan dengan keadaan jalan.

Ranger Raptor 2.0L Bi-Turbo Diesel generasi baharu akan menikmati reka bentuk luar serba baharu. Ciri-ciri utama termasuk lengkungan roda yang meluas, huruf F-O-R-D yang menonjol di gril, bumper yang dipisahkan dari gril, dan lampu hadapan LED Matrix dengan lampu siang hari LED gaya C-clamp tersendiri.

IKLAN

Ford Ranger Raptor Generasi Baharu Hadir Dengan Varian Enjin Diesel Bi-Turbo 2.0L

Reka bentuk tayar aloi 17 inci yang mantap diliputi dengan tayar BFGoodrich® all-terrain KO2®, plat teras Ford Performance, side step aluminium baharu dan lampu LED di sekeliling melengkapkan penampilan lasak yang berfungsi di jalan raya mahupun off-road.

Tema reka bentuk berprestasi tinggi dan bertenaga turut dikekalkan sehingga ke ruang kabin, termasuk kerusi kulit sporty inspirasi jet pejuang, panel instrumen dengan penonjolan nuansa Code Orange, gear knob kulit dengan e-shifter, stereng kulit gred premium, dan paddle shifters salutan magnesium.

Ford Ranger Raptor Generasi Baharu Hadir Dengan Varian Enjin Diesel Bi-Turbo 2.0L

Ruang kabin digital Ranger Raptor 2.0L Bi-Turbo Diesel generasi baharu sama seperti Raptor V6, termasuk kluster instrumen digital 12.4 inci dan skrin tengah 12 inci dengan sistem infotainmen SYNC® 4A Ford dan penyambungan Apple CarPlay dan Android Auto tanpa wayar.

Ciri-ciri dalaman standard lain termasuk sistem bunyi Bang & Olufsen® dengan lapan pembesar suara, empat port pengecas USB, pengecas Qi tanpa wayar, soket 12 volt, dan kamera 360 darjah.

Ranger Raptor 2.0L Bi-Turbo Diesel menawarkan rangkaian ciri keselamatan aktif dan sistem bantuan pemandu terkini yang ditingkatkan seperti varian V6.

Ini termasuk tujuh beg udara, Adaptive Cruise Control dengan Stop-and-Go dan Lane Centering, lampu kecemasan, sistem maklumat titik buta (BLIS) dan High Beam Assist, Reverse Brake Assist, Evasive Steer Assist dan amaran Rear Cross-Traffic.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI