Car photo created by aleksandarlittlewolf - www.freepik.com

Bagi anda pemilik kereta pasti sudah sedia maklum akan betapa pentingnya menjaga kondisi minyak hitam serta menukarnya mengikut masa atau jarak perjalanan yang dicadangkan oleh pembuat kereta.

Tanpa minyak hitam atau minyak enjin yang baik kereta tidak akan dapat berfungsi dengan baik. Malah jika ada masalah pada minyak hitam ia boleh merebak kepada kerosakan yang lebih serius dan semestinya memeningkan kepada anda.

Walaupun ia nampak seperti perkara ‘simple’ namun penjagaan minyak hitam sangat penting bagi memastikan enjing kereta sentiasa dalam keadaan yang baik. Disebabkan itu jugalah sangat penting untuk anda memilih kulaiti minyak hitam yang baik.

Kesan Buruk Pada Enjin Kereta Jika Guna Minyak Hitam Tiruan Atau ‘Recycle’
Business photo created by peoplecreations – www.freepik.com

Dan semestinya anda perlu jauhi minyak hitam tiruan atau dikitar semula! Tidak dinafikan terdapat produk tiruan dan ‘recycle’ berlegar dalam pasaran. Jangan hanya sebab nak harga murah anda tidak periksa betuk-betul minyak hitam yang dibeli.

Menggunakan minyak hitam tiruan atau recycle boleh mendatangkan keburukan terhadap kereta anda. MASKULIN tertarik dengan perkongsian yang pernah dimuat naik oleh Azbi Centre yang menerangkan tentang bahaya penggunaan minyak tiruan.

IKLAN

Ikuti perkongsian tersebut di bawah:

JANGAN MUDAH TERTIPU!

Isu ni sangat penting!
Sebab 80% minyak hitam di pasaran adalah tiruan/recycle. Walaupun botol nampak ori. Jangan tertipu!

Secara mudahnya minyak hitam ini adalah yang terpakai. Dikitar semula menjadi minyak hitam yang ‘baru’ dan dijual dengan harga murah.

IKLAN

Minyak hitam yang terpakai ini ditapis dan diproses semula utk menjernihkan WARNA minyak yang sedia HITAM itu. Kelemahan minyak terpakai ini adalah proses penapisan yang hanya mengeluarkan kotoran dan warna sahaja, sedangkan bahan kimia yang terdapat di dalam minyak itu tidak dikeluarkan sepenuhnya.

Kesan Buruk Pada Enjin Kereta Jika Guna Minyak Hitam Tiruan Atau ‘Recycle’
Background photo created by fabrikasimf – www.freepik.com

Jadi apabila anda guna minyak terpakai, prestasi enjin akan jadi lembab dan semput. Enjin jadi Berat. Faham-fahamlah benda yang sudah diguna.

Sebab minyak hitam sebenarnya adalah bahan pakai buang. Kalau abang-abang dan kakak-kakak semua perasan, kadang-kadang ada keluar berita kilang minyak recycle ni di serbu oleh KPDNKK.

IKLAN

CARA ELAK BELI YANG PALSU

Jadi macam mana kita nak elak dari beli minyak hitam recycle atau tiruan ni?

Cara mudah ialah beli dengan distributor berdaftar dengan brand yang kita nak beli. Nak selamat beli direct di pusat jualan mereka.
Semoga kita semua terselamat dari penipuan ini.

Semoga perkongsian ini boleh memberikan manfaat untuk anda semua. Jangan lupa untuk subscribe Telegram MASKULIN untuk update terkini!

Kredit: Azbi Centre

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI