Jangan ambil mudah dengan setiap apa yang anda lakukan setiap hari. Mungkin anda tidak sedar, perkara kecil yang anda lakukan mungkin akan membahayakan nyawa anda. Seperti yang terjadi pada seorang gadis yang berusia 16 tahun di Taiwan di mana dia mengadu sakit-sakit badan dan lenguh-lenguh pada bahagain belakang, dia dan ibunya terpukul untuk ke hospital untuk mengetahui punca sakit tersebut.

Selepas pemeriksaan lanjut oleh pakar Ortopedik, keputusan X-ray tulang belakangnya ternyata sangat memeranjatkan kedua-dua beranak ini. Mana tidaknya, tulang belakang gadis ini mempunyai 50 darjah lengkungan! Doktor menjelaskan masalah tersebut mungkin berpunca daripada tabiat pesakit suka bermain handphone sambil baring mengiring.

Guna Handphone Sambil Baring Mengiring Boleh Sebabkan Kecederaan Tulang Belakang!

IKLAN

BACA: Sado Dalam 6 Bulan, Lakukan Senaman Bodyweight Ini Di Rumah!

Pasti ramai antara anda yang buat macam ni kan? Menurut sumber posisi tersebut memberi tekakan berlebilan pada sisi kanan, terutamanya pada lumbar vetebrae dan thoracic vetebrae seseorang. Lagi menjadi teruk apabila gadis tersebut jarang bersenam membuatkan otot teras dalam badan tidak mampu untuk menampung postur badan gadis tersebut untuk masa yang lama.

IKLAN

Guna Handphone Sambil Baring Mengiring Boleh Sebabkan Kecederaan Tulang Belakang!

IKLAN

Selain itu, gemar bermain telefon bimbit sambil tunduk juga boleh menyebabkan tulang belakang bengkok.

Jadi sama-samalah kita beringat selepas ini ya!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI