Image by jcomp on Freepik

Air itu adalah satu keperluan badan kita setiap hari. Untuk berfungsi dengan normal badan kita memerlukan air yang mencukupi. Ada pandangan mengatakan seorang lelaki perlu minum kira-kira 3.7 liter sehari manakala wanita pula sebanyak 2.7 liter.

Jika tidak minum air secukupnya kita boleh berdepan masalah dehidrasi yang sekali gus boleh mengundang simptom seperti sakit kepala, kelesuan, pening dan banyak lagi kesan sampingan.

Namun dalam meminum air pun kita perlu tahu adab dan cara yang betul. Sebagai orang Islam kita sejak kecil lagi sudah diajar bahawa bila nak minum air kita perlu duduk.

Tahukah anda sebenarnya minum air dengan duduk itu sangat baik? Ini kerana meminum air dalam kedudukan berdiri boleh memberikan kesan yang kengatif kepada kesihatan anda.

Memetik laman sesawang healthshot.com terdapat empat keburukan atau kesan negatif yang boleh berlaku kepada kesihatan dan badan jika meminum air sambil berdiri. Berikut merupakan kesan negatif yang boleh berlaku kepada anda jika melakukan tabiat seperti ini.

GANGGU PENGHADAMAN

Tabiat minum air sambil berdiri boleh memberikan kesan buruk terhadap sistem pengahadaman anda. Ini kerana ketika minum air sambil berdiri ia akan memberikan tekanan kuat dengan laju menerusi saluran pemakanan dan jatuh secara terus ke bawah perut.

IKLAN

Ini merupakan satu perkara yang bahawa kerana boleh menggangu kesembangan cecair dalam perut yang boleh mengganggu proses penghadaman.

PENCETUS ARTHRITIS

Apabila minum air sambil berdiri air akan bergerak lalu. Jadi ia menybeabkan saraf berada dalam keadaan tegang dan mengganggu keseimbangan cecair. Kondisi ini membawa kepada peningkatan toksin dan senak dalam badan.

Malah, ia juga mengumpul cecair dalam sendi, mencetuskan arthritis. Meminum air sambil berdiri boleh menyebabkan pengumpulan cecair dalam sendi serta boleh mencetuskan masalah arthritis dan kerosakan sendi.

IKLAN
Ini Empat Sebab Mengapa Minum Air Sambil Berdiri Tak Elok Untuk Kesihatan
Image by andreas on Freepik

MASALAH BUAH PINGGANG

Kajian juta mendapati bahawa buah pinggang kita menapis lebih baik semasa duduk. Semasa seseorang itu berdiri dan minum air, cecair cenderung melalui tanpa sebarang penapisan ke perut bawah seseorang di bawah tekanan tinggi.

Ia menyebabkan kekotoran air mendap dalam pundi kencing dan merosakkan fungsi buah pinggang malah boleh menyebabkan gangguan saluran kencing.

RISIKO PARU-PARU

Ketika minum air sambil berdiri, nutrien dan vitamin yang diperlukan tidak sampai ke hati dan saluran penghadaman. Apabila anda berdiri dan minum air ia bergerak melalui sistem dengan sangat pantas dan itu membahayakan paru-paru dan fungsi jantung anda kerana tahap oksigen terganggu dengan cara ini.

IKLAN
Ini Empat Sebab Mengapa Minum Air Sambil Berdiri Tak Elok Untuk Kesihatan
Image by Freepik

Jadi benarlah mengapa ada hadis yang melarang kita untuk minum sambil berdiri.

Hadis Sahih Muslim (2024) bermaksud: Sesungguhnya Nabi SAW melarang daripada meminum sambil berdiri. Qatadah bertanya bagaimana pula dengan makan (sambil berdiri)? Anas menjawab: “Yang demikian itu adalah lebih buruk dan tercela.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat untuk anda!

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN ya!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI