Jadikan Overnight Oat Ini Sebagai Menu Bersahur Untuk Detoks Lemak Degil!

1110

Selain kurma dan susu, overnight oat juga boleh dijadikan alternatif untuk menu bersahur. Selain mengenyangkan, overnight oat ini juga sesuai diamalkan sebagai detok lemak degil bagi anda yang berdiet.

Tidak dinafikan ramai yang tidak boleh makan overnight oat begitu sahaja. Rasanya yang tawar dan sedikit kelat membuatkan selera anda terbantut. Namun anda jangan bimbang kerana overnight oat boleh diberi tambahan rasa dengan pelbagai buah-buahan segar.

Bagi yang ingin membuat overnight oat sebagai menu bersahur anda nanti, apa kata ikuti resipi yang dikongsikan oleh Wan menggunakan buah-buahan segar.

Semoga perkongsian resipi ini dapat membantu anda untuk menurunkan berat badan sepanjang buan puasa ini.

BACA: Wanita Kongsi 26 Resipi Overnight Oats, Sesuai Untuk Diet & Kurangkan Kolesterol!

Kalau yang tengah diet untuk loss weight, bila lapar makan OVERNIGHT OAT ni pon sedap giler. Perut kenyang + tak memudaratkan diet. Yang best lagi, boleh membantu detox lemak² yang degil tu. Tambah² kalau buat banyak, ia tahan lama kalau cara betul. Boleh makan bila-bila masa jew. Siyess tak muak & yummy ? Takyah dah pelahap fast food atau makanan berlemak. Ni Sir share sikit cara Sir buat OVERNIGHT OAT (ulang lagi sekali, cara Sir ya).

Bahan-bahan dia memang mudah giler ?

1. Oat (WAJIB)
2. Air coklat (Soya, susu rendah lemak pon boleh. Sir tak minum susu)
3. Yogurt (Elok untuk diet & susu)
4. Buah-buahan (Ikot selera masing²)
5. Kekacang (Tambah rasa crunchy sikit, baru semangat nak mengunyah)
6. Madu (Untuk memaniskan, jangan tambah gula pulak, jem diet nanti ?)
7. Chia Seed (Elok untuk detox. Beli RM10 boleh pakai lama wei)

BACA: Sama Tapi Tak Serupa, Ketahui Cara Pilih Oat Untuk Kurus & Sihat Ikut Saranan Doktor Ini!

1. Pertama sekali, bekas kenalah basuh. Seelok-eloknya guna air panas supaya lebih bersih & OVERNIGHT OAT akan tahan lebih lama. Selain guna bekas macam Sir ni, guna mangkuk bertutup pon boleh yew sayang ?

2. Ini buah-buahan & kekacang yang Sir pilih ikot selera Sir. Pastikan buah-buahan yang besor tu dipotong kecik. Jangan bubuh segedabak besor dalam bekas. Camne nak mengunyah, kang ade yang mati tercekik. Naye Sir yang kena? Yang bestnya bila makan OVERNIGHT OAT ni masa sejuk, buah-buahan ni memang ranggup giler ? Heaven.

Sir pilih:
1. Anggur
2. Epal hijau
3. Kacang tanah panggang
4. Mix dry fruit (banyak jual kat kedai bakeri)

BACA: Sarapan Oat Buat Lelaki Ini Hilang 10kg Tanpa Suplemen. Paling Penting, Kenyang!

3. Bubuh oat ni separuh jew sayang. Jangan bubuh banyak nanti nak top up dengan bahan lain lagi. Takut bila dah siap, tak habis pulak makan sebab banyak. Kan dah membazir ?

4. Bubuh air coklat ni cukup cukup paras oat sahaja. Jangan lebih. Kalau lebih nanti cair. Kalau tak nak air coklat ni, boleh gantikan dengan soya, air jus buah-buahan atau air susu rendah lemak. Ikut kesesuaian & selera tekak masing2 ?

5. Ini sebagai contoh sukatan air yang sepatotnya. Ingat! Jangan berlebihan. Sukatan cukup sama atau lebih sikit dengan oat sahaja ?

6. Seterusnya masukkan yogurt dalam satu sudu atau satu setengah sudu sahaja. Masokkan lebih boleh tapi jangan pelik, kalau overnight oat awak masyemmm nanti ❗

7. Masukkan buah-buahan ikot suka hati ?

PILIHAN SIR:
1. Anggur
2. Epal hijau
3. Kacang tanah panggang
4. Mix dry fruit (banyak jual kat kedai bakeri)

8. Seterusnya masokkan Chia Seed ni. Chia Seed ni tak perlu banyak yunk. Dalam secubit dua jew. Chia Seed ni memang elok untuk diet & loss weight. Boleh cari kat kedai jamu. Murah jew. RM10 sebotol. Khasiat dia search Google sendiri yek ?

9. Untuk kesegaran buah-buahan & menambah perisa OVERNIGHT OAT ni untuk lagi aummm, tambah madu dalam 10ml gitu ❤️❤️❤️

10. Jangan lupa tutup ramuan ni dan simpan dalam chiller dalam 1 jam. Simpan semalaman pon lagi ohsem. Variasi rasa dia lebih nyaman & crunchy. Oh heaven giler ?

Tinggalkan Komen