Selalunya orang akan pilih oat sebagai makanan untuk kurus. Selain membantu menurunkan berat badan, oat juga dianggap makanan sihat dimakan sepanjang diet.

Namun sejauh mana anda mengenali oat yang dijual di pasaran? Semuanya nampak sama tapi rupanya setiap satu oat itu ada jenis dan kesannya yang berbeza.

Pejuang kesihatan, Doktor Hafiz Sulaiman menerangkan jenis-jenis oat yang perlu anda tahu menerusi entri di Facebooknya. Sebelum anda nak pilih oat sebagai salah satu makanan kesihatan, pastinya anda kenali jenisnya dahulu.

BACA: Sebelum Makan, Check Dulu Jenis Oat Yang Sesuai Untuk Kurus VS Perut Berangin!

OAT BAHAGIAN 1: JENIS-JENIS OAT, SAMA TAPI TAK SERUPA

Dah lama nak buat perkongsian berkenaan perbezaan oats ini. Hari ni saya sempat curi masa pergi Tesco tengok label produk oats untuk kepastian dan rujukan.

Quaker Oats ada beberapa jenis yang popular. Instant, Quick dan flavoured bagi yang diet untuk kurus dan sihat, pemilihan jenis oat yang sesuai mungkin memberi impak yang berbeza dengan ketara.

Sama Tapi Tak Serupa, Ketahui Cara Pilih Oat Untuk Kurus & Sihat Ikut Saranan Doktor Ini!

Saya merasa perlunya membuat perkongsian ini kerana terdapat nasihat kurang tepat beberapa bulan yang lepas si ruangan komen artikel saya. Pengambilan “instant oats” dan “quick oats” dikatakan sama sahaja kesannya kepada kesihatan.

Jika dilihat kandungan Quaker oats, kandungan nutrisi pada label Instant dan Quick Oats adalah sama 100%

Tiada beza langsung.

Adakah kandungan di dalamnya berbeza tapi tak dinyatakan?

Saya tidak rasa begitu. Kandungannya adalah 100% oats tanpa pengawet dan tanpa aditif tambahan. Syarikat makanan ternama seperti Quaker Malaysia tak mungkin ambil langkah sedemikian.

Maka apakah impak pada kesihatan adalah serupa antara kedua jenis oat ini?

Tidak tuan puan. Ini yang dikatakan sama tapi tak serupa.

IKLAN

Lupakan jenama. Saya cerita secara amnya ya. Nanti ramai pula pm saya tanya macam-macam brand okay atau tidak. ?? haru biru saya.

BACA: Idea 26 Resipi Overnight Oats Sesuai Untuk Diet & Kurangkan Kolesterol!

Beza antara instant oats dan quick oats ialah kaedah PEMPROSESANNYA.

Instant oats

Merupakan oat yang paling banyak diproses. Ia sudah sedia masak, dikeringkan, digelek dan dilenyek sangat nipis. Maka teksturnya sangat halus dan berkrim apabila bercampur dengan air panas. Oat jenis segera ini boleh terus dimakan!

Quick oats

Oat instant yang dipotong kurang nipis berbanding instant oat. Maka ia perlu dimasak seminit dua.

Rolled oats

Oat yang sudah digelek namun belum dimasak. Rolled oats juga dipotong lebih tebal. Maka ia perlu dimasak selama lebih kurang 5 minit. Ia juga dipanggil oat “peseng lama” oleh orang teganu ? beginilah caranya oat dimakan oleh orang putih zaman dahulu kala. Potong halus dan gelek..lepas tu masak atas dapur ?

Steel cut

Oat yang paling kurang diproses ialah oat jenis “steel cut”. Oat jenis ini dipotong kasar-kasar daripada bijirin oat yang dipanggil oat groat. Bila dikunyah rasanya kenyal dan kekacangan sedikit perisanya.

Apabila diperhatikan pemprosesannya adalah secara fizikal semata tanpa bahan aditif apatah lagi bahan kimia. Kandungan nutrisi di dalam kesemua jenis oats masih sama walaupun berat semuanya sama.

Namun begitu, perbezaan paling besar yang memberi impak kepada kesihatan ialah

IKLAN

“KADAR PENYERAPANNYA.”

Semakin halus sesuatu oatmeal, semakin cepat penyerapannya ke dalam badan. Walaupun jumlah serat di dalamnya sama.

Steel cuts paling kurang diserap menjadi gula ke dalam darah.

Rolled oats lebih mudah diserap.

Akhirnya quick oats dan instant oats paling senang diserap ke dalam darah sebagai gula.

Makan oats instant (dan quick) dari sudut kadar penyerapan gula adalah lebih dahsyat daripada minum air coke dan Fanta ??? berdesup gula darah naik mencanak!

Sama Tapi Tak Serupa, Ketahui Cara Pilih Oat Untuk Kurus & Sihat Ikut Saranan Doktor Ini!

BACA: Cara Buat Overnight Oat Buah-Buahan Untuk Orang Diet Nak Detoks Lemak Degil!

INDEKS GLISEMIK: http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm

IKLAN

Oats instant punyai indeks glisemik yang sangat tinggi. Rujuk indeks glisemik dari Universiti Harvard. Lebih tinggi indeks glisemik, lebih tinggilah penyerapannya ke dalam darah sebagai gula.

Tinggi gula dalam darah bukan sahaja bahaya kepada pesakit kencing manis, tetapi juga meningkatkan KERADANGAN. Sakit sendiri, sakit jantung, kanser, buah pinggang dan banyak sistem dalam badan jadi punah sebab gula darah tinggi.

Gula tinggi dalam darah juga sebenarnya punca kegemukan. Lemak badan tak jadi kembang sebab makan banyak makanan berlemak. Tetapi lemak badan makin berkumpul dengan pengambilan gula berlebihan.

Macam mana nak sukat pengambilan gula berlebihan atau tidak ni. Senang saja tuan-tuan puan puan. Selagi boroi dikandung badan. Selagi itulah maknanya gula/karbohidrat dalam diet kita masih berlebihan.

Ironi sebab orang takut makanan kolesterol dan berlemak sebab takut gemuk. Walhal ia bukan penyebab kegemukan yang saintifik. Tetapi gula tinggi hasil daripada pemakanan tinggi indeks glisemik seperti instant oat inilah yang menyebabkan kita jadi semakin lapar, ketagihan makanan dan mengganggu aktiviti metabolik (hormon, biokimia) badan.

Ingat oat segera, ingat gula. Lupakan saja badan kurus atau sihat kalau masih ambil oats. Serat larut atau tidak, ia tidak akan “meneutralkan” kesan toksik gula berlebihan di dalam darah. Jangan buat kelakar.

Jangan termakan dengan fakta serat tinggi dalam instant oat bagus untuk jantung. Semua itu sudah diukur melalui indeks glisemik ya. Serat larut itu bagus untuk kesihatan jantung, tetapi gula berlebihan lebih bahaya untuk jantung. Pengeluar tak tipu dengan kata kandungan serat kesemua oat itu sama. Namun, pengeluar tak cerita pulak penyerapan gula dalam badan jadi tinggi!

Bukan kata tak boleh makan oats. Makan lah rolled oats. Jika rajin, boleh cari steel cuts. Kalau sanggup boleh makan oat groat ? itu boleh jadi lebih baik. Mungkin tidak hehe. Saya akan ceritakan lagi mengenai oats sebab ramai orang kita sukaa sangat oats ini.

Update: Cadangan pakar diet Tuan Hafiz Rosli yang sangat bernas. Jika nak kurangkan peningkatan gula darah apabila makan oat instant, jangan biarkan kosong. Kurangkan kuantiti dan tambahkan susu atau buah tinggi serat Insha Allah lebih kenyang dan gula lebih cantik. Terima kasih atas cadangan bernas tuan ???

Untuk pengetahuan tuan puan, pengambilan lauk lemak haiwan dan serat dalam sayuran juga mengurangkan penyerapan nasi putih sebagai gula dalam darah ?.

Update: Bagi yang ada masalah angin/GERD/alahan dan alergi/kembung dan dapat reaksi lepas makan oats, rolled oats mungkin beri reaksi lebih teruk. Pulihkan dulu perut. Kaedah pemakanan pemulihan di sini.

Pilihlah yang lebih selamat ya. Dah nenek moyang makan nasik, korang nak makan oats pulak. Nantikan fakta-fakta lebih pedas BAHAGIAN 2 daripada anak murid nenek moyang di sini ? Insha Allah.

Ikhlas,
Hafiz Sulaiman
-Pejuang Kesihatan-

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI