“Mintak simpang!”

Mungkin itulah yang terdetik di hati anda bila dengar ‘botak tengah’ diperkatakan. Bukanlah tak handsome kalau botak tengah tapi tanyalah siapa sahaja, pasti tak mahu berdepan dengan kenipisan rambut walhal umur masih lagi muda.

Dikenali juga sebagai premature balding, kondisi ini boleh berlaku kepada sesaiapa sahaja. Selain faktor genetik ia juga boleh berlaku di atas beberapa faktor.

Jaga-Jaga Buat Lelaki Selalu Tidur Lewat, Itu Boleh Jadi Punca Botak Tengah!

Berikut merupakan 5 sebab utama mengapa fenomena ‘botak tengah’ ini boleh berlaku kepada seorang lelaki.

IKLAN

Bahan Kimia Berlebihan

Menggunakan bahan kimia pada rambut juga merupakan salah satu faktor yang melambatkan pertumbuhan rambut. Melakukan bleaching, rebonding, mengerintingkan rambut atau kerap menggayakan rambut boleh menyebabkan rambut rosak dan ‘mati’.

Jaga-Jaga Buat Lelaki Selalu Tidur Lewat, Itu Boleh Jadi Punca Botak Tengah!

IKLAN

Tekanan 

Gangguan emosi merupakan salah faktor terbesar untuk memiliki rambut yang tidak berkualiti. Menderita akibat stress boleh menyebabkan rambut anda gugur dengan sangat cepat.

BACA: Petua Rambut Lebat, Hitam & Sihat Dengan 7 Jenis Makanan Sihat

IKLAN

Kurang Nutrisi

Antara faktor lain yang menyumbang kepada permasalahan ini adalah kekurangan nutrisi. Mengamalkan diet yang tidak seimbang akan menghancurkan folikel (akar) rambut sehingga menyebabkan rambut sukar untuk tumbuh.

Jaga-Jaga Buat Lelaki Selalu Tidur Lewat, Itu Boleh Jadi Punca Botak Tengah!

Pengambilan Ubat

Pengambilan ubat-ubatan secara tak langsung akan memberikan kesan kepada kulit kepala dan juga rambut.

Tak Cukup Tidur

Kurang tidur juga boleh menjadi punca rambut lambat panjang. Sebaiknya anda perlu tidur antara 7 ke 8 jam setap hari bagi menjana sel-sel rambut ketika anda tidur ini kerana ketika itu tubuh dan otak anda seTidur yang mencukupi, antara 7 ke 8 jam dalam sehari mampu menjana sel-sel rambut ketika anda tidur kerana ketika itu tubuh dan otak anda sedang berehat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI