Seperti yang kita tahu penyakit COVID-19 telah menyerang di negara kita kembali, termasuk hari ini hampir 55 kes dilaporkan dan beberapa organisasi telah disahkan positif COVID-19.

Ya memang benar jika syarikat atau kediaman anda tiada sebarang jakitan COVID-19, tetapi sebagai langkah berjaga-jaga anda digalakan untuk memastikan tempat kerja anda bersih dan bebas dari sebarang kuman. Kerap lap di permukaan dan alatan dengan bahan disenfektan.

Kerapkan diri membasuh tangan dengan betul selama 20 saat. Letakkan ‘hand sanitizer’ di tempat mudah untuk dicapai di tempat kerja dan sekiranya habis refill semula dengan kadar yang segara. Selalu mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi.

IKLAN

Jaga-jaga, Ini Dia Langkah Pencegahan COVID-19 Di Tempat Kerja Anda

Sediakan topeng muka dan tisu di tempat kerja untu pekerja yang selesema atau berkahak. Malah sediakan juga tempat lupuskan tisu yang bersesuaian.

IKLAN

Buat semua ketua, pastikan anda menasihati pekerja untuk dapatkan nasihat perjalanan sebelum melakukan tugas yang memerlukan perkerja bertugas di kawasan yang di landa wabak.

Beri takmimat kepada perkerja dan pelanggan sekiranya COVID-19 mula berjangkit dalam komuniti sekitar anda dan galakkan kuarantin di rumah sekiranya di dapati tidak sihat.

IKLAN

Jaga-jaga, Ini Dia Langkah Pencegahan COVID-19 Di Tempat Kerja Anda

Sumber: Kementerian Kesihatan Malayasia

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI