Gara-gara nak pentingkan imej, jangan sampai anda abaikan cara basuh rambut yang betul. Tak guna ada potongan rambut terkini tapi anda masih salah basuh rambut sehingga menyebabkan ia mudah gugur, rosak dan berbau.

Sebenarnya rutin basuh rambut lelaki sama pentingnya dengan basuh rambut wanita. Jika anda inginkan rambut yang sihat, kuat dan wangi, pastikan anda basuh rambut ikut 7 cara ini.

1. Basuh seminggu 2-3 kali sahaja

Jangan Abaikan 7 Cara Basuh Rambut Ini, Kalau Tak Nak Rambut Berbau & Cepat Gugur!

Selalunya setiap kali mandi, lelaki akan mencuci rambut. Tahukah anda, amalan mencuci rambut setiap hari adalah salah. Sebaiknya basuhlah rambut anda dua atau tiga kali seminggu. Selang-selikan penggunaan syampu yang anda biasa pakai dengan perapi untuk melebatkan rambut bagi tujuan mengekalkan minyak semula jadi pada rambut anda.

2. Tiada mitos basuh rambut dua kali

Anda pasti pernah dengar mitos mengatakan rambut akan lebih bersih jika disyampu dua kali. Jangan tertipu dengan mitos yang menyuruhkan rambut dicuci, dibilas dan diulangi sekali lagi. Mencuci rambut sekali sahaja sudah mencukupi. Yang penting, gunakan syampu dan perapi yang sesuaian dengan jenis rambut anda.

IKLAN

3. Guna jumlah syampu ikut kepanjangan rambut

Jangan Abaikan 7 Cara Basuh Rambut Ini, Kalau Tak Nak Rambut Berbau & Cepat Gugur!

Tidak perlulah anda gunakan syampu yang banyak ketika mencuci rambut, cukup hanya menuang syampu di tapak tangan dalam kuantiti yang sesuai dengan kepanjangan rambut. Paling penting, tumpukan pada bahagian akar rambut. Urut secara lembut menggunakan hujung jari sehingga berbuih dan gunakan air untuk meratakannya. Ini bagi memastikan akar rambut anda bersih daripada kekotoran. Biarkan seminit dua agar syampu meresap di dalam rambut. Kemudian, cucilah rambut dengan air bersuhu suam.

IKLAN

4. Basuh dengan air suam

Elak mencuci rambut dengan air yang terlalu panas kerana akar rambut akan mudah terbuka sehingga menyebabkan rambut bercabang, mudah gugur, kering dan rosak. Sebaiknya gunakan air bersuhu suam untuk membasuh dan merapikan rambut. Kemudian, basuhkan dengan air bersuhu rendah untuk menutup folikel rambut anda dan memberikannya sinar.

5. Gosok rambut dengan lembut

Jangan Abaikan 7 Cara Basuh Rambut Ini, Kalau Tak Nak Rambut Berbau & Cepat Gugur!

IKLAN

Rambut yang basah masih lagi lemah dan terdedah kepada kerosakan. Gara-gara nak cepat kering, anda selalu menggosok rambut dengan tuala secara kasar. Elak buat perkara macam tu kerana ia akan merosakkan rambut. Sebaiknya gunakan tuala daripada kain kapas. Tekapkan rambut yang basah secara perlahan-lahan bagi mengelakkan tekanan pada kulit kepala.

6. Pakai syampu yang sama 

Jangan Abaikan 7 Cara Basuh Rambut Ini, Kalau Tak Nak Rambut Berbau & Cepat Gugur!

Setelah habis syampu, gunakan semula syampu daripada jenama yang sama. Jika anda asyik bertukar syampu, rambut anda tidak akan konsisten dan mudah rosak.

7. Lindungi rambut dengan ‘hair mask’

Bagi menggantikan peranan perapi rambut, anda juga boleh gunakan ‘masker rambut’ untuk perlindungan dan hidrasi. Jika anda miliki rambut kasar, ratakannya ke seluruh bahagian kepala. Namun jika rambut anda lembut, tumpukan hanya pada bahagian hujung rambut saja.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI