Foto: Shams

Buat mereka yang cukup arif dalam dunia maraton dan ultra-maraton di Malaysia, nama Jeff Lau pastinya sudah tidak asing lagi. Kaliber yang dimiliki oleh atlet yang berkaksi dalam larian ekstrem sememangnya tidak dapat dipertikaikan lagi.

Sebelum ini MASKULIN pernah memaparkan pengalamannya menyertai perlumbaan di dalam cuaca beku sejauh 500km. Melakukan larian 10 hari dalam cuaca sejuk ekstrem bukanlah satu perkara yang mudah.

Dan baru-baru ini, Jeff Lau juga telah berjaya menghabiskan ultra-race yang berlangsung di Vietnam. Lebih menarik dia melakukan acara perlumbaan ini bersama-sama dengan ayahnya.

Nak tahu apa cabaran yang dihadapainya sepanjang perlumbaan yang luar biasa mencabar tersebut? Ikuti temu bual eksklusif MASKULIN bersama Jeff Lau.

BERAKSI DI ULTRA-RACE ASIA DI VIETNAM, BOLEH KONGSI APAKAH TAHAP KESKURANNYA BERBANDING PERLUMBAAN LAIN?

Selari dengan fokus dan tema dibawa Under Arnmour, ‘Real Tough’, Salah satu bahagian yang paling mencabar dalam perlumbaan ialah membawa beg galas kami yang hampir 10kg bersama kami sepanjang perlumbaan. Ini sangat mencabar untuk ayah saya dan saya.

Beg galas 10kg kami termasuk keperluan untuk hidup semasa perlumbaan ultra yang termasuk seperti beg tidur, pisau, cermin, kit pertolongan cemas dan pelbagai keperluan penting yang lain. Selain itu, kemi juga perlu bawa bekalan makanan untuk sepanjang empat hari perlumbaan.

Jeff Lau Tawan Ultra Asia Race Di Vietnam, Kongsi Pengalaman Berlumba Dengan Pikul Beg 10kg!
Foto: Shams

Sebagai peserta kami harus membawa bekalan dengan kira-kira kami dikehendaki membungkus kira-kira 2000k kalori setiap hari, yang berfungsi sehingga kira-kira 8,000 kalori pada hari pertama. Di samping itu, saya juga perlu membawa peralatan Under Armour yang membantu saya mengharungi perlumbaan.

ADAKAH ANDA MELAKUKAN LATIHAN SPESIFIK UNTUK PERLUMBAAN INI & BAGAIMANA ADAKAH IA BERBEZA?

Membina kekuatan luaran dan dalaman tidak datang sekelip mata. Saya mula menyediakan diri dari segi mental dan fizikal lebih awal lagi. Saya mengambil masa tiga (3) bulan untuk membuat persediaan menghadapi perlumbaan ultra ini.

IKLAN

Untuk mempersiapkan diri, saya mengambil beg galas seberat 8kg, bersenjatakan peralatan dan kasut prestasi Under Armour yang betul dan berlari selama kira-kira dua hingga tiga jam di Bukit Kiara setiap hujung minggu.

Jeff Lau Tawan Ultra Asia Race Di Vietnam, Kongsi Pengalaman Berlumba Dengan Pikul Beg 10kg!
Foto: Shams

PERSEDIAAN PALING PENTING SEHARI SEBELUM PERLUMBAAN BERMULA?

Malam sebelum perlumbaan paling penting sekali ialah tidur yang cukup. Ini bagi mengelakkan sebarang kecederaan dan untuk memastikan badan saya berehat dengan baik. Saya akan mandi air panas, minum banyak air dan menikmati hidangan yang enak dan tidur dengan lena.

ADAKAH ANDA PERLU JALANI SENAMAN DAN LATIHAN INTENSIF BAGI BIKA DAYA TAHAN DIRI TINGGI BAGI PERLUMBAAN EKSTREM SEPERTI INI?

Setiap perlumbaan memerlukan rejim latihan yang berbeza berdasarkan ketinggian, corak perlumbaan, jarak, cuaca dan banyak faktor lain.

Jeff Lau Tawan Ultra Asia Race Di Vietnam, Kongsi Pengalaman Berlumba Dengan Pikul Beg 10kg!
Foto: Shams

SELAIN PERSEDIAAN KECERGASAN, BAGAIMANA PULA DENGAN PERALATAN DAN MAKANAN?

IKLAN

Kelengkapan pakaian, kasut dan peralatan prestasi Under Armour amat penting untuk ultra-maraton. Saya bernasib baik kerana Under Armour memberikan dokongan dan sokongan. Saya menggunakan kasut UA HOVR Summit Fat Tyre Cuff Running Shoes yang merupakan sebahagian daripada kerjasama dengan Michelin Tyre pada masa lalu.

Selain itu saya mengambil produk Hammer Nutrition yang menaja saya untuk keseluruhan perlumbaan. Beberapa produk termasuk Fizz, recoverite, gel kuasa dan banyak lagi.

Pada pendapat saya, sangat penting untuk memasukkan latihan kekuatan dan daya tahan dalam rejim latihan anda semasa membuat persediaan untuk ultra-maraton dan dengan peralatan larian dan suplemen berprestasi yang betul, saya dapat menamatkan perlumbaan dengan selamat.

ADAKAH ANDA MENGIKUTI PROGRAM DIET YANG KETAT SEBAGAI PERSEDIAAN?

Tidak pun. Saya memang tidak ada atau mengikuti rejim diet yang ketat. Saya masih boleh nikmati nasi lemak dan mee kari selepas latihan.

IKLAN
Jeff Lau Tawan Ultra Asia Race Di Vietnam, Kongsi Pengalaman Berlumba Dengan Pikul Beg 10kg!
Foto: Shams

KETIKA PERLUMBAAN BAGAIMANA ANDA TERUS MEMOTIVASIKAN DIRI UNTUK MENAMATKANNYA WALAUPUN BERDEPAN KESUKARAN?

Hari ketiga perlumbaan merupakan paling sukar buat saya. Ini kerana kami perlu mendaki gunung bertingkat setinggi 2000m pada jarak 4km. Laluan mendaki sangat curam, licin dan berbatu. Ayah saya dan saya keletihan dari segi mental dan fizikal kerana kami telah berlumba selama dua hari.

Pada saat inilah saya teringat tentang mentaliti “Real Tough” Under Armour, di mana kerja keras tanpa henti bertemu dengan mendalam untuk menghilangkan keraguan, dan takut serta mendedahkan semangat yang ada dalam diri saya untuk membantu saya mencapai matlamat saya.

Jeff Lau Tawan Ultra Asia Race Di Vietnam, Kongsi Pengalaman Berlumba Dengan Pikul Beg 10kg!
Foto: Shams

APAKAH TIP BOLEH ANDA KONGSI KEPADA PELARI TRAIL YANG LAIN?

Walau berapa usia sekali pun anda boleh menyertai dan menghabiskan larian ultra-maraton jika mempunyai matlamat yang jitu.

APAKAH MAKANAN PALING ANDA MAHU MAKAN SELEPAS TAMAT PERLUMBAAN.

Nasi goreng kampung dan jus tembikai.

Syabas MASKULIN ucapkan kepada Jeff Lau dan bapanya yang berjaya mengharungi dan menamatkan perlumbaan yang luar biasa sukar seperti ini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI