Tidak dinafikan memang ramai gunakan serbuk kopi segera untuk dijadikan sebagai sumber minuman yang paling cepat sama ada di rumah mahu pun pejabat. Namun, kopi segera sangat bahaya untuk kesihatan.

Namun demikian, tidak semua orang tahu menyedari bahawa serbuk instant tersebut boleh mendatangkan bahaya kerana kandungan gula yang berlebihan.

Mana tidaknya, kandungan gula dalam setiap bungkusan serbuk minuman instant itu ialah 4.4 sudu teh gula atau kira-kira 80 kilo kalori.

BACA: Ini Adalah 6 Kebaikan Susu Soya, Bantu Lelaki Kurangkan Berat Badan Salah Satunya

IKLAN

Selain alasannya dapat membantu untuk membuatkan kita lebih bertenaga pada awal pagi, ini risikonya yang perlu anda hadapi jika selalu mengamalkan minum kopi segera.

1. Beri tenaga palsu

Ramai yang menganggap minuman ini mampu memberi lebih tenaga padahal kesan placebomya cuma untuk sementara. Untuk mendapatkan tenaga yang sebenar, anda perlu mendapatkannya daripada sumber makanan. Bukannya menerusi minuman 3-in-1 yang penuh dengan gula semata-mata.

IKLAN

2. Menghisap darah

Sebarang kebaikan zat-zat besi tidak akan dapat diserap oleh badan. Minuman ini menyah segala bentuk zat besi yang diperlukan oleh badan. Tubuh yang kurang zat besi boleh membawa kepada masalah anemia atau kekurangan sel darah merah.

IKLAN

3. Perosak organ penting

Bahan oxalates penyebab utama si tegar 3-in-1 kerap ke tandas. Buah pinggang anda pun tidak dapat bertahan dengan pelbagai kandungan ‘perosak’ dalam minuman tersebut. Jaga-jaga, ia juga boleh penyebab masalah batu karang.

4. Penghidup kanser

Kebanyakan makanan dan minuman segera atau dalam tin mengandungi bahan kimia acrylamide. Menurut kajian kesihatan dari Belanda, toksik acrylamide dalam darah perlahan-lahan meningkatkan risiko kanser ovari dan kanser rahim. Acrylamide toksik yang sama ada dalam rokok!

5. Jangan tertipu

Kebaikan kopi dalam setiap hirupan? Lupakan sahaja kerana kadar kopi dalam setiap bungkusan sangat sedikit dan tidak berkualiti. Kandungan minyak sayur hidrogenisasi faktor utama pengumpulan asid lemak tepu yang membahayakan kesihatan terus membuatkan anda mudah obesiti. Begitu juga dengan bahan makanan polifosfat merosakkan tulang dengan kadar asid yang tinggi.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI