Image by Freepik

Di antara alat bantuan senaman yang sangat popular ialah ab wheel dan juga dumbbell. Kedua-dua alat bantuan senaman ini boleh memberikan impak cukup tinggi dalam rutin harian anda.

Dan kedua-duanya juga boleh memberikan program latihan dan hasil yang berbeza. Ia telah terbukti mampu memberi impak maksima terhadap senaman fizikal ia juga memberi dimensi berbeza kepada anda yang ingin mendapat hasil memuaskan.

Ingin tahu apa kelebihan menggunagan dua alat bantuan workout ini? Ikuti perkongsian MASKULIN di bawah.

KELEBIHAN MENGGUNAKAN AB WHEEL

Kenali satu lagi senaman untuk membina otot abdomen menggunakan AB Wheel yang bukan sahaja mudah, namun mampu memberi impak yang maksima kepada abdomen anda.

Kelebihan Melakukan Senaman Guna Ab Wheel & Dumbbell
Foto: Getty Images

Meningkatkan kekuatan

Bukan sahaja mampu menguatkan otot pada abdomen, malah ia juga mampu memberikan kekuatan pada keseluruhan tubuh badan anda.

Meningkatkan kestabilan teras

Kekuatan teras bermaksud kekuatan pada bahagian otot-otot tengah anda. Dengan senaman ini juga, ia mampu menstabilkan teras sekaligus menambah baik postur tubuh badan anda.

Mengurangkan risiko kecederaan belakang

Senaman AB Wheel juga mampu menguatkan otot anda supaya ia dapat menjaga tulang belakang dan menjauhi daripada risko kecederaan.

IKLAN
Kelebihan Melakukan Senaman Guna Ab Wheel & Dumbbell
Foto: freepik – www.freepik.com

Meningkatkan prestasi sukan

Dengan kekuatan teras yang anda perolehi daripada senaman ini, ia juga mampu menguatkan daya ketahanan fizikal anda untuk melakukan pelbagai jenis sukan seperti berlari, melompat, menendang, menumbuk dan pelbagai lagi.

Meningkatkan koordinasi & pergerakan

Tidak seperti ‘crunches’ dan ‘sit-up’, senaman AB Wheel menggunakan pelbagai otot dan sendi yang bergerak secara sinergi untuk meningkatkan penyelarasan intermuskular dan intramuskular. Dengan senaman ini juga, anda harus melakukan pergerakan yang besar yang mana, ia mampu meningkatkan kadar fleksibiliti dan mobiliti anda.

BACA: Buat Larian 10 Minit Sehari Mampu Jauhi Risiko Penyakit Kronik

KEBAIKAN MENGGUNAKAN DUMBELL DALAM LATIHAN

Salah satu cara terbaik dan banyak impaknya dalam latihan membina otot adalah dengan menggunakan bebanan sama ada menggunakan berat badan sendiri ataupun dengan alatan senaman seperti dumbell.

IKLAN
Kelebihan Melakukan Senaman Guna Ab Wheel & Dumbbell
Foto: kroshka__nastya – www.freepik.com

Lebih bertenaga

Tidak cepat letih dalam melakukan tugas tugas seharian.

Dapat melakukan sesuatu dalam waktu lebih lama

Dengan memiliki daya tahan otot yang baik, anda boleh menaiki tangga dengan keadaan selesa dibandingkan dengan orang lain.

Potongan badan menarik

IKLAN

Dengan bentuk badan yang menarik, ia akan membina keyakinan individu dalam menghadapi kehidupan seharian dan secara langsung berpikiran positif dalam menangani masalah.

Kelebihan Melakukan Senaman Guna Ab Wheel & Dumbbell
Foto: senivpetro – www.freepik.com

Melakukan kerja berat dengan mudah

Mengangkat atau mengalihkan pasu bunga atau mengangkat baldi yang berisi air dengan mudah tanpa merasa letih dan sakit otot.

Mengelakkan kecederaan otot

Bila mana otot kaki menjadi kuat, kebarangkalian untuk jatuh adalah tipis begitu juga jika otot bahagian atas badan kuat, anda akan mempunyai postur yang baik dan boleh mengelakkan daripada sakit pinggang dan menghindarkan sakit arthritis.

Membina kepadatan tulang

Masalah utama bila usia semakin meningkat ialah tulang akan menjadi rapuh. Dengan melakukan latihan bebanan menggunakan dumbell, tulang akan menjadi lebih padat. Ini akan mengurangkan risiko penyakit osteoporosis.

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk mengikuti video workout seperti di bawah dari semasa ke semasa.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI