Buat pengemar nescafe, memang tak sempurna satu hari kalau tak dapat menghirup secawan nescafe ni. Tapi kalau yang tak biasa membuat dan membancuh air ni memang la tak menjadi. Tapi kalau korang nak rasa nescafe ala barista kat cafe-cafe ‘mewah’ tu buat.Sila cuba resepi ini.

Berikut merupakan perkongsian beliau…

 

Salam 1 jemaah nescafe…saya tak pandai masak.

Tapi reti buat air nescafe je..huhu. Hantu nescafe, berkurun asyik minum nescafe. Tahap ketagih dah..boleh la sikit2, berbekalkan pengalaman kerja distarbucks berbelas tahun dahulu. Ini formula mengikut selera aku.

Kalau korang nak rasa macam almond latte, letak minyak kelapa dara sedikit dalam sesudu kecik. Pun sedap!

Tapi nescafe ni power, macam panadol. Juling bijik mata kalau minum. Untuk seorang minum.

Nescafe sedap bergantung pada kesempurnaan warnanya..

Mintak maaf ya, aku paling tak suka 3 in 1 tu…kite menci 3in1

Kepada penagih sekalian alam….Kalau boleh sehari sekali dua cukuplah…jangan gelas besar..280 – 325ml pun dah ok. Asal hilang ketagih…sebab tu perut kau buncit tak kempis2…yang disalahkan, nasi…kesian nasik

 

 

Bahan- bahan (1 gelas)

1 sudu nescafe

4-6 sudu kecil susu cair

1 1/2- 2sudu kecil susu pekat manis

Air panas mendidih

 

IKLAN

 

CARA MEMBUAT:

1. Campurkan nescafe, susu cair dan susu pekat manis. Kacau rata.

2. Warna bila dicampur dan dikacau. Waktu ni bau macam dekat starbucks kononnya…hahaha.

IKLAN

 

( Jangan risau, ini just nice dan  tak manis. Cukup pahitnya, cukup manisnya, cukup lemaknya.)

 

3. Kemudian tuangkan air yang betul-betul panas mendidih.

IKLAN

4. Siap! Sedia untuk dinikmati.

 

 

Nota:

1. Kalau nak rasa macam Almond Latte, letak 1 sudu minyak kelapa dara.

2. Resipi ini adalah untuk hidangan seorang.

 

Kredit resipi & gambar: Wan LuQman