Bersendawa selepas makan itu satu perkara biasa. Malah bagi kebanyakan lelaki melakukan sendawa selepas makan itu sebagai petanda puas selepas makan.

Cuma ia akan jadi masalah jika anda mula bersendawa dalam tempoh yang lama tidak kira masa. Sendawa yang banyak merupakan salah satu petanda bahawa anda berdepan masalah perut kembung atau masalah pencernaan.

Kondisi berterusan ini menyebabkan anda berasa perut terisi dengan angin dan sangat tidak selesa.

Selain itu, masalah angin juga berpunca daripada udara yang ditelan. Atau apabila seseorang berada keadaan tertekan, mereka lebih kerap menelan udara tanpa disedari.

Berpunca dari masalah di atas menyebabkan proses pencernaan makanan oleh bakteria di dalam usus besar terganggu dan yang tidak berjaya hadam sepenuhnya.

Kaedah Terbaik Tangani Masalah Kerap Sendawa & Angin Dalam Badan

Angin dalam badan yang anda rasakan itu sebenarnya gas yang dihasilkan ialah biasen, nitrogen dan ada kalanya methana.

IKLAN

Usah risau kerana terdapat beberapa kaedah rawatan bagi menyelesaikan masalah ini. Namun yang lebih utama ialah kesediaan kita untuk menukar jenis makanan yang dinikmati setiap hari terutama mengelakkan makanan berangin dan bergas, ambil ubat-ubatan dan cuba menahan diri daripada menelan udara terlalu banyak.

KAEDAH KURANGKAN MASALAH ANGIN

TUKAR DIET

Setiap individu menghasilkan gas daripada makanan berbeza-beza. Ada orang perlu perlu pastikan jenis makanan khusus yang menyebabkan berlakunya masalah angin ini berdasarkan pengalaman masing-masing.

Ada orang makanan seperti keledek, nangka, cendawan dan teh menyebabkan angin, tetapi pula tidak pada orang lain. Sekiranya makanan itu dapat dikenal pasti, jauhi daripada mengambilnya.

IKLAN

KURANGKAN TELAH ANGIN

Menguyah chewing gum itu seronok tapi ia boleh menyababkan anda menelan udara dengan banyak. Jadi buat anda yang ada masalah sendawa elakkan memakannya.

Ketika makan pula amalkan menguyah makanan dengan perlahan dan tidak bercakap. Dan sekerinya memakai gigi palsu pastikan ia memang muat dengan baik bagi mengelakkan masalah telan udara.

Kaedah Terbaik Tangani Masalah Kerap Sendawa & Angin Dalam Badan

IKLAN

PENGAMBILAN UBAT-UBATAN

Ini salah satu faktor yang ramai terlepas pandang. Jenis ubatan simethicone, antasid dan arang diaktifkan yang boleh didapati di pasaran boleh membantu mengurangkan masalah angin. Selain itu, enzim penghadaman seperti laktase pula membantu menghadamkan karbohidrat di samping membolehkan seseorang mengambil makanan yang biasanya menghasilkan angin.

PILIH MAKANAN SESUAI

Buat anda yang ada masalah angin atau sendawa kronik makanan yang perlu anda elak ialah yang mengandungi raffinose, fruktos, laktos dan sorbitol. Antara makanan yang mengandungi kandungan tersebut ialah bunga kubis, kubis brussel, asparagus dan brokoli.

Laktos pula merupakan gula semula jadi yang terdapat di dalam makanan tenusu seperti keju dan aiskrim. Manakala fruktos pula ada dalam bawang, buah pir dab gandum.

https://www.youtube.com/watch?v=2w3hiAaL-tk&t=25s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI