Man photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Orang yang suka bangun pagi adalah orang yang menang.

Bagi umat Islam pula, bangun pagi untuk menunaikan solat Subuh itu merupakan satu perkara wajib. Cuma masalahnya ramai pula yang terus sambung tidur semula. Alangkah rugi sebenarnya.

Buat anda anda yangs sering berasa letih atau cepat penat, apa kata anda cuba bangun awal pagi. Melaksanakan rutin ini bukanlah suatu perkara mudah memandangkan tubuh manusia memerlukan sekurang-kurangnya 7 hingga 8 tidur untuk kesihatan lebih sempurna. Jadi anda perlu ke kamar tidur lebih awal iaitu pada jam 10 malam atau pun selewat-lewatnya jam 11 malam.

IKLAN

Berikut kelebihan bangun awal pagi;

  • Kecergasan mental dan fizikal anda terjamin.
  • Badan akan berasa lebih segar dan cergas.
  • Dapat menguruskan masa dengan lebih baik kerana sumber penggiat minda lebih terbuka dan membolehkan anda berfikir serta merancang dengan lebih baik.
  • Menjadi kunci kejayaan kepada mereka yang berjaya sehingga ke hari ini.

Minda Lebih Positif

Jika anda berasa bosan di tempat kerja dan merasakan aura negatif di pejabat, segeralah mengubah cara hidup anda. Apabila berasa bosan, kemungkinan anda mudah mengalami sakit badan dan tulang belakang. Keadaan dan kesihatan diri akan terjejas jika ia berterusan selama lebih enam bulan.

Oleh itu, cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan melakukan senaman ringan di kerusi pejabat anda serta menceriakan diri dengan berkelakuan positif. Mutu dan hasil kerja anda akan bertambah baik, sekali gus tahap kesihatan diri juga menjadi lebih baik.

IKLAN

Begitu juga untuk anda yang bekerja dari rumah. Kemungkinan untuk berdepan ‘burn out’ sangat tinggi. Tapi dengan melakukan regangan, senaman serta aktiviti mampu meransang minda pasti membantu.

IKLAN

Tip terbaik menjaga hati

Sebagai organ terbesar di dalam tubuh badan manusia, hati mempunyai lebih daripada 500 fungsi utama untuk hampir keseluruhan sistem badan. Kerosakan hati boleh membawa maut kepada anda.

Jagalah kesihatan hati anda dengan mengurangkan pengambilan makanan segera dan daging proses, jauhi pengambilan alkohol dan banyakkan makan sayuran segar serta buah-buahan. Pengambilan sayur-sayuran segar dan buah-buahan dapat mengelakkan daripada menghidap kanser hati.