Foto: freepik - www.freepik.com

Tanyalah siapa sahaja yang memiliki kereta. Antara perkara menyakitkan hati ialah ketika kita sedang bergegas ingin ke pejabat atau melakukan sesuatu tiba-tiba kerera tak mahu hidup!

Alangkah keliru dan sakit hatinya ketika itu, Tuhan saja yang tahu.

Masalah kereta tidak dapat dihidupkan ini bukanlah satu keromasalah besar sebanrnya. Tapi ialebih kepada situasi yang menyusahkan kita. Namu sebenarny ia berlaku akibat kecuaian kita sendiri tidak menjaga servis atau mengesan petanda awal kerosakan sesetengah komponen kereta.

Berikut MASKULIN senaraikan beberapa masalah utama yang menyebabkan enjin kereta tak dapat dihidupka. Jika berdepan masalah seperti ini, anda bolhe periksa komponen seperti berikut.

IKLAN

BATERI LEMAH

Kenderaan yang ditinggalkan dan tidak dihidupkan pada tempoh seminggu ke atas boleh alami kemerosotan kuasa bateri. Ia berlaku sedikit demi sedikit sehinggalah bateri hilang kuasa sepenuhnya.

Masalah ini dapat diperbaiki seeloknya hanya dengan menukarkan bateri tersebut kepada yang lain atau baru.Kebarangkalian enjin kereta untuk hidup dan kembali pulih semula menggunakan kereta adalah kira-kira 20% sahaja dengan mengandaikan tiada kerosakan komponen lain berlaku.

IKLAN
Keliru Kenapa Kereta Tak Hidup, Kenali Punca Utama Mengapa Masalah Ini Berlaku
Foto: rawpixel.com – www.freepik.com

AIR RADIATOR BERLUMUT

Ini juga salah satu masalah yang boleh berlaku. Air yang terdapat dalam radiator bercampur dan berlumut lalu membentuk kotoran. Apabila enjin dapat dihidupkan sistem penyejukan termasuk thermostat dan pam air bekerja dengan baik adalah hanya 70 % dari asalnya.

Enjin pula akan menjadi sedikit panas. Oleh itu air dalam radiator perlu dibuang dan diganti coolant dan air yang baru.

IKLAN

MASALAH FUEL PUMP

Bila lama tidak digunakan ini boleh menyebabkan semua minyak yang terdapat pada injector atau berkumpul pada fuel filter. Minyak ini memerlukan kuasa yang kuat dari fuel pump untuk naik semula bagi memulakan pembakaran enjin dan biasanya fuel pump akan tersentak apabila kuasanya digunakan menyeluruh dan motor dalamannya pula telah menjadi ketat setelah dibiarkan sekian lama tidak digunakan.

Jangan lupa subscirbe YouTube MASKULIN untuk video auto menarik seperti di bawah!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI