8 tip penjagaan kulit secara semula jadi

Kenal Pasti Lelaki Pemalas Biasanya Mereka Berkulit Kusam Dan Berminyak

1. Gunakan pelembap untuk kulit kering

Pakai pelembap udara dan losyen. Ia membantu melembapkan kulit dengan cara mengikat air pada lapisan kulit. Cari pelembap sesuai.

2. Jauhi rokok

Rokok menyebabkan penuaan lebih awal. Rokok mengandungi bahan kimia yang dapat mengurangkan pengaliran oksigen pada kulit. Ia juga mengganggu penyerapan vitamin C yang diperlukan kulit.

3. Kurangkan terdedah panas cahaya matahari

IKLAN

Elakkan terdedah matahari mulai jam 10 pagi hingga 2 petang kerana waktu itu sangat kuat. Ia boleh menyebabkan garis halus, bintik coklat dan perubahan warna kulit semakin ketara.

Pakaikan topi, lengan baju dan seluar panjang serta cermin mata gelap jika berada di luar rumah.

Kenal Pasti Lelaki Pemalas Biasanya Mereka Berkulit Kusam Dan Berminyak

4. Guna krim pelindung matahari.

IKLAN

Gunakan produk SPF30 atau lebih untuk melindungi gelombang ultraviolet pendek (UVB) dan Ultra Violet A (UVA). Ia membantu mengurangkan kedutan, warna kulit yang tidak sekata dan risiko kanser kulit.

5. Diet sihat, minum air

Pastikan ikuti diet sihat dan vitamin A, B, C, E dan K menerusi makanan seperti bayam, kekacang, biji-bijian, lemon, limau, jus anggur dan buah-buahan. Air mengurangkan hidrasi. Minum antara enam hingga lapan gelas air sehari untuk menghilangkan racun pada tubuh.

IKLAN

Kenal Pasti Lelaki Pemalas Biasanya Mereka Berkulit Kusam Dan Berminyak

6. Produk antipenuaan

Bahan pentapeptida yang ada dalam kebanyakan produk yang baharu, membantu mempercepatkan pembentukan sel kulit, menghasilkan kolagen dan menegangkan kulit.

Krim retinoid yang mengandungi vitamin A efektif dalam mengurangkan kedutan, mencerahkan kulit dan pertumbuhan sel kulit.

7. Tidur mencukupi

Pastikan anda mendapat tidur yang mencukupi, iaitu antara tujuh hingga lapan jam. Ini untuk mengurangkan lingkaran hitam di bawah mata, kulit pucat dan mata bengkak serta masalah lain.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI