Tidak kenal erti penat. Tidak kenal erti putus asa. Tidak kenal erti lelah dan merungut.

Itulah wira-wira negara para barisan hadapan yang bertugas demi menjamin keselamatan dan kemakmuran negara tatkala dilanda krisis COVID-19. Selepas lebih sebulan mereka berada di ‘perbatasan’, pelbagai kisah pengorbanan dan dedikasi luar biasa tlah dikongs oleh ramai pihal di laman media sosial.

Keprihatinan barisan hadapan memeastikan semua pihak sentiasa aman dan selamat menjadikan merekalah golongan yang paling di sayang oleh rakyat Malaysia sekarang.

Bukan hanya kepada manusia tetapi juga kepada haiwan. Itulah yang telah ditunjukkan oleh anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM). Jika beberapa minggu lalu tular seorang anggotanya menyelamatkan anak anjing terjatuh ke dalam longkang besar, terbaru Facebook rasmi Polis Diraja Malaysia (Royual Malaysia Police) berkongsi satu hantara menyetuh hati warganet.

Menerusi hantaran semalam, page Facebook tersebut berkongsi dua keping foto menunjukkan dua orang pegawai dan anggota barisan hadapan ini memberi makanan kepada haiwan jalanan.

Sebenarnya pada masa sekarang haiwan jalanan berdepan kekurangan makanan. Jika sebelum ini orang ramai banyak memberi mereka makan namun disebabkan PKP, nasib mereka sedikit terabai.

Namun nasib baik ada barisan hadapan seperti anggota polis yang prihatin dan turut memberi makan kepada mereka.

IKLAN

——————————————-

PIC OF THE DAY: SIFAT BELAS KASIHAN SEBAHAGIAN IBADAH YANG DITUNTUT

Keprihatinan Barisan Hadapan Beri Makan Kepada Haiwan Jalanan Sentuh Hati Warganet

Sifat belas kasihan adalah satu perasaan halus dalam hati yang mendorong manusia melakukan kebaikan bukan sahaja sesama insan, malah makhluk ciptaanNya yang lain.

Terima kasih diucapkan kepada kedua-dua pegawai dan anggota polis barisan hadapan ini, yang turut membantu memberi makanan kepada haiwan jalanan, meskipun sibuk menjalankan tugas menjaga keselamatan sepanjang hari.

IKLAN

Ingatlah, selain tanggungjawab kepada agama, bangsa dan negara, berbakti kepada haiwan juga sebahagian daripada ibadah yang sangat dituntut.

Sumber: FB Bunga Angkasa dan Twitter @anthraxxxx

#StayHome #BeSafe #Pray4Malaysia
HELP BREAK THE COVID-19 CHAIN

#PicOfTheDay
#PolisDirajaMalaysia
#RoyalMalaysiaPolice
#PDRM
#RMP
#19042020

IKLAN

—————————————

Hantaran tersebut mencuri perhatian ramai warganet yang rata-rata terharu dan gembira dengan apa yang dilakukan oleh anggota PDRM terhadap haiwan jalanan.

” Dogs and cats are man’s best friends…true because its only with humans that they can live with. You will not find dogs and cats living and surviving in jungles like other animals” jelas satu komen warganet di hantaran tersebut.

Semoga tindakan mulia ini boleh dijadikan inspirasi buat kita semua.

Sumber: Facebook Polis Diraja Malaysia (Royal Malaysia Police)