Bermula hari ini maka berkuatkuasalah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dibeberapa buah negeri dan Wilayah Persekutuan. Dengan bermulanya PKPB, kerajaan telah membuka semula hampir kesemua sektor ekonomi dan aktiviti sosial.

Namun ia tidak bermakna PKP telah berkahir. Hari ini juga menyaksikan ramai yang akan mula masuk kerja semula buat pertama kali selepas kerajaan melaksanakan PKP sejak 18 Mac yang lalu.

Dan ada juga yang akan mula masuk pejabat dan ke tempat kerja dalan tempoh beberapa hari. Mereka yang berada di kampung juga dilaporkan akan dibenarkan balik semula dalam minggu ini.

Jadi pasti ramai yang meninggalkan kereta terbiar dan lama tidak dihidupkan. Ada kemungkinan anda akan berdepan dengan kesukaran untuk menghidupkan kenderaan. Jika perkara ini berlaku usah risau kerana terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan perkara ini berlaku.

Kereta Sukar Dihidupkan Selepas Lama Tidak Digunakan, Mungkin Ini Sebabnya

IKLAN

Kali ini MASKULIN ingin kongsi sedikit pengetahuan tentang apa yang boleh berlaku apabila kereta tidak digunakan atau dihidupkan dalam jangkamasa lebih seminggu dan seterusnya.

JENIS KEROSAKAN BIASA YANG BOLEH BERLAKU

IKLAN

BATERI LEMAH

Kenderaan yang ditinggalkan dan tidak dihidupkan pada tempoh seminggu ke atas boleh alami kemerosotan kuasa bateri. Ia berlaku sedikit demi sedikit sehinggalah bateri hilang kuasa sepenuhnya.

Masalah ini dapat diperbaiki seeloknya hanya dengan menukarkan bateri tersebut kepada yang lain atau baru.Kebarangkalian enjin kereta untuk hidup dan kembali pulih semula menggunakan kereta adalah kira-kira 20% sahaja dengan mengandaikan tiada kerosakan komponen lain berlaku.

IKLAN

Kereta Sukar Dihidupkan Selepas Lama Tidak Digunakan, Mungkin Ini Sebabnya

AIR RADIATOR BERLUMUT

Ini juga salah satu masalah yang boleh berlaku. Air yang terdapat dalam radiator bercampur dan berlumut lalu membentuk kotoran. Apabila enjin dapat dihidupkan sistem penyejukan termasuk thermostat dan pam air bekerja dengan baik adalah hanya 70 % dari asalnya.

Enjin pula akan menjadi sedikit panas. Oleh itu air dalam radiator perlu dibuang dan diganti coolant dan air yang baru.

MASALAH FUEL PUMP

Bila lama tidak digunakan ini boleh menyebabkan semua minyak yang terdapat pada injector atau berkumpul pada fuel filter. Minyak ini memerlukan kuasa yang kuat dari fuel pump untuk naik semula bagi memulakan pembakaran enjin dan biasanya fuel pump akan tersentak apabila kuasanya digunakan menyeluruh dan motor dalamannya pula telah menjadi ketat setelah dibiarkan sekian lama tidak digunakan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI