Untuk mendapatkan kulit bersih dan lebih baik, anda perlu memahami kulit anda terlebih dahulu. Ini bermakna mengenali masalah-masalah tertentu kulit anda dan kemudian mencari produk yang berikan kulit anda apa yang diperlukan.

 

Terdapat pelbagai jenis kulit. Jenis kulit ini termasuk sensitif, kering, normal, berminyak, dan kombinasi. Adalah penting untuk memahami bahawa kategori ini tidak begitu tepat dan minta anda anggap ia sebagai garis panduan yang akan membantu anda memahami produk apa yang perlu digunakan untuk masalah kulit anda.

Ketahui Jenis Kulit Anda, Jangan Main Belasah Je Pakai Produk Dekat Muka Tu

Secara jujur, kulit anda akan berubah bergantung kepada pelbagai keadaan, seperti cuaca, tahap kelembapan, pendedahan matahari, dan sebagainya. Mencari rutin penjagaan kulit yang berfungsi untuk anda adalah seperti mendapatkan produk yang bersesuaian.

 

Di sini, kami beri lima jenis kulit yang berbeza dan menawarkan beberapa cadangan produk untuk memenuhi keperluan masing-masing.

 

 

  • Kulit Sensitif

 

Sekiranya kulit anda sensitif dengan produk baru, cubalah menyederhanakan rutin anda dengan produk yang lembut dan mudah. Kemudian, perlahan-lahan selitkan produk yang anda inginkan  supaya anda tahu dengan tepat apa produk atau ramuan bertindak balas negatif dengan kulit anda.

IKLAN

Ketahui Jenis Kulit Anda, Jangan Main Belasah Je Pakai Produk Dekat Muka Tu

Sekiranya anda mengalami sensitiviti atau kemerahan biasa, atau mengalami sesuatu seperti mencukur atau mengelupas, kemudian cuba menggunakan pelembap dengan bahan melegakan kulit. Ini kerana produk yang mengandungi zink oksida pelindung matahari yang fizikal adalah bagus untuk menenangkan kulit.

 

Apa yang bagus sangat tentang asid hyaluronik? Asid hyaluronik dapat menampung 1,000 kali berat dalam air, yang menjadikannya sangat penting untuk membasmi kulit kering. Anda juga harus menggunakan pelembap krim, utamakan pada waktu malam, untuk benar-benar menyerap kelembapan.

 

  • Kulit Normal

 

Jika anda benar-benar tidak mempunyai sebarang isu tertentu, maka ia adalah baik untuk anda, kerana anda tidak perlu risau tentang produk yang menangani masalah tertentu. Anda boleh memberi tumpuan untuk mencuba bahan-bahan yang berbeza, anda berpeluang untuk melihat produk yang paling sesuai untuk anda.

IKLAN

Ketahui Jenis Kulit Anda, Jangan Main Belasah Je Pakai Produk Dekat Muka Tu

Satu cadangan adalah untuk mendapatkan produk pengelupasan secara tetap dan menambah Vitamin C ke kulit anda, seperti dalam serum atau pelembap. Kombinasi pengelupasan dan menambah Vitamin C akan membantu mengekalkan kitar pemulihan semula jadi kulit anda, walaupun tona kulit anda dan pendedahan kulit ia tetap tampak sihat.

 

  • Kulit Berminyak

 

Ketahui Jenis Kulit Anda, Jangan Main Belasah Je Pakai Produk Dekat Muka Tu

Lebih dari pengeluaran sebum (minyak semula jadi kulit anda) boleh disebabkan oleh banyak perkara. Banyak produk untuk kulit berminyak sebenarnya boleh mengeringkan kulit anda. Pada mulanya, kulit anda kelihatan kurang berminyak, tetapi kelenjar sebum anda menghasilkan lebih minyak untuk menampung kulit anda. Oleh itu, penting untuk memastikan kulit anda terhidrat secukupnya untuk mengurangkan aktiviti kelenjar sebum.

IKLAN

 

Menurut HeSpokeStyle.com, mereka mendapati untukmemerangi kulit berminyak,lawankan minyak dengan minyak merupakan kaedah yang sangat berkesan. penggunaan minyak semula jadi yang tidak menyumbat liang seperti aragon atau rosehip semalaman untuk memastikan kulit terhidrat sepenuhnya. Kemudian, pada siang hari, anda boleh menggunakan pelembap ringan yang terdapat dalam bentuk cecair atau gel untuk mengekalkan kelembapan tanpa sebarang kulit berminyak.

 

  • Kulit Kombinasi

 

Jenis kulit gabungan adalah salah satu yang paling mengelirukan. Sejujurnya, kita semua mempunyai kulit kombinasi. Bidang tertentu di wajah kita menghasilkan lebih banyak minyak (di sekitar pusat wajah dan hidung) dan kawasan lain menghasilkan kurang (seperti di sekeliling mata kita).

 

Ketahui Jenis Kulit Anda, Jangan Main Belasah Je Pakai Produk Dekat Muka Tu

 

Kami mendapati produk yang diiklankan untuk kulit kombinasi menjadi lebih banyak kesungguhan dalam pemasaran. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar berasa seperti bahagian kulit anda sangat berminyak dan yang lain sangat kering, maka cuba gunakan produk yang menekankan peimbangan kulit. Menggunakan pelembap yang berkesan, ringan juga boleh membantu menangani masalah kedua-dua kulit kering dan berminyak.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI