Mungkin ramai di antara anda kurang tahu tentang khasiat bawang putih khususnya untuk golongan lelaki. Kita semua tahu bahawa bawang putih merupakan antara elemn penting dalam masakan. Ia bukan sahaja memberi rasa yang sedap malah mempunyai banyak khasiat.

Malah dalam pelbagai peradaban dan budaya bawang putih digunakan dalam pelbagai jenis masalah. Sama ada masakan barat, Cina, India dan juga masalah tradisi Melayu, bawang putih memainkan peranan cukup penting.

Kali ini MASKULIN ingin mengajak anda untuk mengetahui apakah khasiat bawang putih untuk lelak.

FAEDAH SEKSUAL

Khasiat Bawang Putih Yang Wajib Anda Tahu, Salah Satunya Meningkatkan Tenaga Intim

Ya, bawang putih memang terkenal sejak dari dulu sebagai antara bahan yang mampu memperbaiki kualiti seks anda. Ia telah lama dianggap sebagai salah satu jenis aphrodisiac. Bawang putih membantu pengaliran darah lalu memperbaiki fungsi tenaga dalaman dan seks anda. Jadi makanlah bawang putih demi untuk diri anda dan isteri, ya.

IKLAN

KESIHATAN JANTUNG

Khasiat Bawang Putih Yang Wajib Anda Tahu, Salah Satunya Meningkatkan Tenaga Intim

Bawang putih bukan sahaja mampu membantu anda meningkatkan kualiti seksual anda bersama pasangan tetapi ia juga boleh memberikan faedah untuk jantung. Bawang putih mampu membantu untuk melawan penyakit jantung, merendahkan tekanan darah dan menghalang berlakunya darah tersumbat. Ia juga dipercayai boleh merangsang merendahkan kadar kolestrol.

IKLAN

KESIHATAN PROSTAT

Salah satu ancaman besar buat lelaki ialah kanser porstat. Malah terdapat kajian bahawa lelaki yang mengamalkan diet tinggi bawang putih boleh merendahkan risiko terhadap benign prostatic hyperlasia (BPH). Selain bawang putih, bawang besar juga memberikan efek lebih efisyen melawan BPH.

ANTIOKSIDAN, ANTIBAKTERIA & ANTIVIRAL

Bawang putih mengandungi allicin. Ia memberikan banyak khasiat kepada lelaki seperti antioksidan, memerangkap free radicals dan membantu tubuh untuk membuang toksin dan meningkatkan fungsi hati. Kajian juga menunjukkan orang yang sering makan bawang putih lebih rendah risikountuk jatuh sakit. Jika anda demam selsema, bawang putih boleh membantu melegakan hidung yang tersumbat.

IKLAN

UNTUK KAKI

Khasiat Bawang Putih Yang Wajib Anda Tahu, Salah Satunya Meningkatkan Tenaga Intim

Jika anda sebagai seorang atlet atau sentiasa aktif dalam aktiviti larian atau hiking, kesihatan kaki pastinya menjadi keutamaan. Bawang putih mengandungi enzim yang boleh membantu melawan fungus di bahagian kaki. Lenyek dua ulas bawang putih dan tambahkan di dalam air suam untuk hasilkan footbath. Rendamkan kaki selama 30 minit. Ia boleh membantu kaki anda lebih segar dan tidak dijangkiti fungus.

MELAWAN KANSER

Bwang putih juga mengandugi selenium yang boleh membantu menghalang kanser yang sering menghantui lelaki seperti prostat, usus, rectum dan perut.

Sumber: Prostate.net