Lelaki moden amat mementingkan penampilan diri. Bukan saja pakaian, wajah juga menjadi tumpuan. Kini, lelaki tidak lagi malu mengunjungi pusat kecantikan. Bukan sesuatu yang memeranjatkan jika lelaki juga berminat menjalani rawatan kecantikan terutamanya pada wajah. Pada usia 40-an lelaki semakin matang dan stabil dari sudut kewangan mahupun kerjaya. Gaya hidup yang aktif dalam kalangan lelaki juga menuntut stamina diri. Saya percaya penampilan yang muda dan bergaya haruslah sejajar dengan peningkatan dalam kualiti kesihatan.

Dalam bidang perubatan antipenuaan, setiap masalah mesti dikesan dan dihindari sebelum bertambah serius. Masalah penampilan yang sering dialami lelaki ialah pigmentasi pada kulit, garis kedutan, wajah jatuh menggeleber dan tampak tua, pori wajah kasar kerana kerap bercukur, kulit kusam serta tidak sekata akibat pendedahan melampau pada matahari.

Perbezaan kulit lelaki

Lelaki dan wanita mempunyai kulit yang berbeza. Ini kerana kulit manusia dipengaruhi hormon. Hormon testeron mempengaruhi kulit lelaki, manakala hormon estrogen mempengaruhi kulit wanita.

Kulit lelaki mempunyai elastin dan kolagen yang lebih banyak berbanding wanita. Ini menyebabkan kulit mereka 20 peratus lebih tebal dan anjal serta tahan kepada kerosakan matahari.

Wanita lebih menunjukkan garis-garis halus berbanding dengan lelaki seusia. Namun, semakin berusia, kulit lelaki menjadi semakin nipis, manakala ketebalan kulit wanita tidak berubah.

Kulit Mula Kendur Dan Buruk, 5 Rawatan Ini Buat Lelaki Muda Semula!

Lelaki juga mempunyai pori kulit yang lebih besar, kelenjar sebum yang lebih aktif dan mempunyai saluran darah lebih banyak. Oleh itu, kulit lelaki kelihatan lebih kasar, lebih berpeluh dan berminyak. Lelaki yang mempunyai banyak bulu muka dan suka bercukur akan hilang satu lapisan hydrolytic film di permukaan kulit. Ini menyebabkan kulit menjadi lebih sensitif.

Apabila usia menganjak ke 40-an lelaki juga tidak dapat lari daripada masalah penuaan. Wajah yang dimamah usia akan menyebabkan mereka tercari-cari rawatan yang sesuai.

Antara rawatan yang paling popular dalam kalangan lelaki adalah:

1) Filler

Penggunaan Hyaluronic Filler turut penting pada masa kini. Filler menggantikan struktur lemak muka yang hilang dimamah usia. Ia mengisi ruang kosong yang menyebabkan muka tampak cengkung dan berlekuk seperti yang terdapat di pipi dan juga bawah kelopak mata.

IKLAN

Garis halus yang muncul pada dahi di antara kening dan tepi bibir juga dapat diatasi dengan filler. Ada pelbagai jenis filler di pasaran dan saya suka mencadangkan filler jenis berasaskan kalsium yang tahan lama dan tampak begitu natural sekali.

Sebenarnya di dalam kulit turut ada asid hyaluronik yang dikeluarkan secara semula jadi oleh tubuh. Ia sebagai bahan mengisi ruang dalam kulit membolehkan kulit tampak anjal.

Apabila usia meningkat, penghasilannya kurang dan wajah tampak berlekuk.

Terdapat pelbagai jenis asid hyaluronik di pasaran dan kesemuanya mempunyai keistimewaan tersendiri. Bagi lelaki berusia 40-an dicadangkan penggunaan jenis berasaskan kalsium yang tahan lama.

Kulit Mula Kendur Dan Buruk, 5 Rawatan Ini Buat Lelaki Muda Semula!

2) Rawatan botox

Botox adalah salah satu rawatan bukan invasif yang paling berkesan mengurangkan garis halus dan kedutan. Botox adalah ubat yang disuntik ke dalam otot dan digunakan untuk memperbaiki rupa paras.

IKLAN

Garis halus mula kelihatan di bahagian dahi dan yang paling ketara di bahagian mata. Garis di bahagian mata disebut sebagai crow’s feet akan bertambah seiring pertambahan usia. Dengan menyuntik sedikit botox, kedutan mula hilang.

Pendek kata, ia meremajakan wajah dengan cepat, mudah dan penampilan segar.

Kulit Mula Kendur Dan Buruk, 5 Rawatan Ini Buat Lelaki Muda Semula!

3) Laser

Laser mampu meningkatkan paras kolagen secara semula jadi dan mengaktifkan semula sel kulit. Penggunaan laser ‘dual fractional’ bagus untuk meninggikan paras kolagen dalam kulit.

Laser sebegini bertindak pada permukaan kulit saja. Ia spesifik dan membolehkan pigmentasi turut dirawat dengan baik. Ia membaiki struktur kulit, lebih gebu, cerah dan mengatasi pori terbuka. Laser juga berupaya menghilangkan garisan halus dan boleh digunakan sebagai alternatif botox.

4) Modified thread lift

IKLAN

Oleh kerana lelaki mempunyai wajah yang lebar dan kulit tebal, teknik ‘modified thread lift’, iaitu ‘silhoutte soft lift’ amat sesuai untuk mereka.

Ia teknik menggunakan benang khas diperbuat daripada protein yang dimasukkan di bawah kulit untuk mengangkat muka dan mengikatnya semula pada satu kawasan di bahagian kepala yang dinamakan ‘Zygomatic area’.

Melalui cara ini, wajah, leher dan dagu yang jatuh akan diangkat semula.

Rawatan ini mengambil masa selama sejam dan hasilnya dapat dilihat sebaik saja selesai rawatan tanpa memerlukan pembedahan yang menyakitkan.

Dalam masa beberapa bulan, benang itu akan meresap dalam kulit dan mampu bertahan antara dua hingga empat tahun kerana berlakunya proses fibrosis pada bahagian muka.

Fibrosis adalah proses semula jadi yang mana bahagian muka yang diangkat melekat pada tempat yang betul dengan kekal.

5) Rawatan terapi penggantian hormon

Hormon testosteron adalah hormon seks yang paling penting untuk kesejahteraan lelaki. Kekurangan hormon ini terutama kalangan lelaki 40-an akan mengakibatkan kegemukan, kurang stamina dan kurang keinginan seks.

Dari segi rupa paras pula, seseorang yang tidak cukup testosteron akan tampak tua. Kulitnya lebih berkedut berbanding mereka yang cukup testosteron. Penampilan mereka juga akan tampak murung dan kurang yakin. Apabila mendapat testosteron yang cukup seseorang menjadi lebih yakin dan perubahan yang menakjubkan dapat dilihat.

Ujian darah boleh dilakukan bagi meneliti tahap hormon dalam tubuh seseorang lelaki. Ujian ini bagus kerana ia boleh memberikan gambaran sebaik mana peningkatan yang dapat dicapai apabila terapi dibuat.