Tahukah anda tentang hypolycemia?

Ia merupakan kondisi di mana badan mengalami kadar gula atau glukosa abnormal iaitu sangat rendah dalam darah. Keadaan ini bukanlah satu penyakit tetapi ia boleh menjadi petanda kepada masalah kesihatan.

Otak dan badan kita menggunakan banyak tenaga dan memerlukan glukosa untuk berfungsi dengan baik. Jadi apabila kadar gula rendah badan akan menjadi menggeletar, jantung lebih kencang, loya dan juga berpeluh.

Akan tetapi dalam penemuan terbaru menafikan mood tidak menentu ini berpunca dari hypolycemia semata-mata.  Jika hormon dalam badan anda ‘terlebih alert’, anda bakal menghadapi simptom yang merimaskan. Dan ini kebarangkalian bukan berpunca dari badan yang berpenyakit, namun lebih kepada tabiat pemakanan/diet anda.

Tapi ada cara untuk membuatkan badan anda lebih okay dan mood juga cemerlang!

IKLAN

Mulakan Pagi Dengan Sarapan

Kurang Gula Boleh Buat Lelaki Jadi Emosi, Fakta Atau Auta?

Jika selama ini anda bersarapan dengan makanan segera yang menyebabkan peningkatan dan pengurangan gula mendadak, beralihlah kepada makanan berprotein dengan sedikit lemak. Kedua-dua makanan ini mampu melambatkan penyerapan gula, lambat untuk dicerna.

Contoh: Jus dan telur putih (atau roti sarat dengan kekacang) dan mentega kacang.

IKLAN

Ideanya, anda mahukan makanan dengan kombinasa makanan yang melepaskan gula secara perlahan dan berpanjangan dalam badan.

Jangan biar perut jadi terlalu lapar

Berlapar berpanjangan menyebabkan anda terlebih makan makanan manis (sesiapa ada coklat?). Dan jika anda terus tidak makan, anda akan terlebih makan pada sesi makan seterusnya kerana otak mengambil masa 20 minit lebih untuk menerima mesej bahawa anda sudah kenyang.

Untuk memproses makanan berlebihan ini, badan akan kurangkan fungsi kurang penting, tumpuan diberi bagi mencerna makanan. Tekanan darah menjadi rendah, degupan jantung bertukar perlahan begitu juga aktiviti mental.

IKLAN

Seimbangkan makan dan bersenam

Kurang Gula Boleh Buat Lelaki Jadi Emosi, Fakta Atau Auta?

Senaman bagus untuk kesihatan dan mood, namun senaman juga menyebabkan anda kekurangan gula jika anda tidak makan. Untuk mengelakkan masalah nin, makan sedikit (pisang contohnya) sebelum memulakan senaman. Juga minum ketika bersenam dan makan sedikit snek selepas peluh kering selepas bersenam.

Ketahui Jika Caffeine Adalah Penyebabnya

Caffeine dikesan sebagai punca sensitiviti badan terhadap keurangan gula (walaupun ada kajian lain juga menyatakan caffeine juga adalah punca kepada peningkatan gula). Mana-manapun, caffeine adalah punca kepada ketidakstabilan hormon, terlebih alert dll. Segera kurangkan pengambilan caffeine bagi mengelakkan masalah di kemudian hari.

Beri Perhatian

Jika anda rasa anda menghadapi simptom-simptom badan di luar keadaan normal, dapatkan pemeriksaan doktor. Jika simptom yang dihadapi berlaku makin kerap anda mungkin:
(a) menderita perasaan takut
(b) berkemungkinan menghidapi penyakit serius hypoglycemia(barah rembesan insulin ataupun kanser adrenal).

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI