Berjalan kaki adalah senaman yang paling mudah, murah dan selamat untuk dilakukan. Ia juga merupakan satu kaedah senaman yang sesuai bagi semua lapisan masyarakat tidak mengira umur.

Tahukah anda, menurut salah satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan terhadap persoalan yang diutarakan tentang yang mana 1 lebih afdhal antara berjalan kaki & menaiki kenderaan menuju ke masjid.

Antara jawapan yang diutarakan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan adalah sebuah potongan hadi yang berbunyi:Selain itu terdapat juga sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:مَنْ تَطَهَّرَ فِي بَيْتِهِ ثُمَّ مَشَى إِلَى بَيْتٍ مِنْ بُيُوتِ اللَّهِ لِيَقْضِيَ فَرِيضَةً مِنْ فَرَائِضِ اللَّهِ كَانَتْ خَطْوَتَاهُ إِحْدَاهُمَا تَحُطُّ خَطِيئَةً وَالأُخْرَى تَرْفَعُ دَرَجَةً

Maksudnya: Sesiapa yang membersihkan dirinya (berwuduk) di rumahnya kemudian dia berjalan kaki menuju ke satu rumah dari rumah-rumah Allah untuk dia menunaikan satu kefardhuan dari kefardhuan-kefardhuan kepada Allah, maka setiap langkahnya itu salah satunya memadamkan dosa dan selangkah lagi mengangkat darjatnya.

Riwayat Muslim (666)

IKLAN

Selain itu, mari kita lihat perkongsian seorang Pelatih Kecergasan serta Pakar Pemakanan, Kevin Zahri tentang kebaikan berjalan kaki ke masjid.

BACA: Usah Jadi Sado Berkaki Kecil, 5 Senaman Ini Mampu Bantu Bentuk Kaki Menarik!

1) Membakar kalori

Sudah tentu berjalan kaki bakar lebih kalori daripada menaiki kenderaan. Bagi saya, perjalanan dari rumah ke masjid lebih kurang 400m. Masa perlajanan dalam 10-15min. Jadi dengan berulang-alik ke masjid, saya dapat senaman ringan yang bukan baik untuk kecergasan tapi juga bantu mengawal berat badan.

IKLAN

2) Jimat masa

Lagi-lagi untuk sembahyang Jumaat. Pada masa inilah semua kereta mencari tempat yang paling depat dengan pintu masuk masjid – ini jadikan kawasan berdekatan masjid sesak dan memang jam. Kadang-kadang nak parking kereta pun susah dan mengambil masa yang lama. Kalau anda park kereta lebih jauh dari kesesakan dan berjalan kaki, lebih mudah untuk merancang masa.

3) Ketenangan mental

Berjalan kaki ke masjid menyenangkan. Masa perjalanan boleh dimanfaatkan untuk berfikir, berzikir dan lain-lain perkara yang mungkin sukar dilakukan jika menaiki kereta. Bagi saya, berjalan kaki ke masjid memang relaxing – umpana terapi untuk kurangkan stres. Lagi-lagi anda tak perlu fikirkan tentang kesesakan kereta dan ruang parking.

IKLAN

BACA: “Aduh, Sakitnya Kaki Terseliuh!” – Terus Buat 8 Langkah Ini Segera

4) Ia bentuk senaman ringan

Kalau masa berjalan ke masjid adalah 10-15min, maka dengan perjalanan pulang ke rumah, jumlah masa lebih kurang 20-30min. Ah ini umpama senaman kardio ringan yang baik untuk kaki dan sistem kardiovaskular. Berapa kalori boleh dibakar dalam 30min? Mungkin 130-180 kalori.

5) Lebih baik untuk alam sekitar

Dengan berjalan kaki, kita dapat kurangkan carbon footprint untuk alam sekitar. Walaupun tak banyak mana tapi ia lebih baik daripada menaiki kenderaan kereta yang bukan sahaja keluarkan CO2 tapi juga membazir duit (minyak).

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI