Sejak beberapa hari lalu, isu kejadian buli semakin rancak dibualkan oleh warga maya.

Apa tidaknya, nasib malang yang menimpa seorang penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnani yang maut akibat dibuli pada 2017 meninggalkan kesan mendalam pada masyarakat.

Allahyarham bukan sahaja dibelasah beramai-ramai, malah pembuli turut bertindak kejam menekap seterika wap pada seluruh tubuhnya termasuklah di bahagian sulit.

Beberapa hari lalu, seorang pelajar tingkatan dua nekad melarikan diri dari sebuah sekolah berasrama penuh dekat Cheras.

Memetik laporan Berita Harian, Muhammad Danial Akmal Zulkhairi atau lebih mesra disapa Enel itu mendakwa sudah tidak tahan dibuli di sekolah berkenaan.

IKLAN

Ibu bapa mana yang tidak bimbang jika seorang anak semuda itu nekad untuk mengambil tindakan sedemikian.

Saluran Aduan Buli KPM

Laporkan Kejadian Buli Di Empat Saluran Ini

Namun tahukah anda yang anda boleh memuat laporan mengenai sebarang kejadian buli menerusia empat saluran utama disediakan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)?

IKLAN

Menurut kenyataan KKM bertarikh 9 Disember 2023, empat saluran berkenaan ialah menerusi talian khas Aduan Buli, aplikasi WhatApp, emel adubuli@moe.gov.com dan aduan buli di Sistem Pengurusan Aduan Awan (SISPAA).

Saluran ini bukan sahaja boleh digunakan oleh pelajar dan ibu bapa, malah masyarakat juga boleh menggunakannya jika mengesyaki sebarang kejadian buli di sekitar mereka.

IKLAN

Selain itu, aduan mengenai gangguan seksual yang berlaku di kalangan pelajar sekolah juga boleh diadukan menerusi saluran ini.

Sebagai masyarakat, bukalah mata dan telinga kita untuk lebih peka dengan kejadian-kejadian buli

Manfaatkan saluran ini dengan sebaiknya agar tiada lagi mangsa yang terkorban di saat masa hadapan mereka masih jauh untuk mereka terokai.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI