Bila anda ke supermarket bahagian manakah yang paling digemari? MASKULIN yakin ramai yang akan memiliki seksyen makanan dan minuman ringan.

Kerana di sinilah terdapat pelbagai jenis makanan berperisa yang muncul dalam bermacam bentuk dan saiz. Makanan ringan atau junk food kini telah menjadi satu budaya hidup yang normal di kalangan kita.

Tapi tahukah anda makanan yang sangat kurang faedahnya kepada kita mengandungi pelbagai bahan bahaya. Makanan ringan sentiasa menjadi pilihan ramai orang yang dimakan ketika sedang menonton televiyen, berparti atau ketika berdepan stres.

Kerepek kentang, coklat bar, gula-gula dan bermacam junk food pasti menjadi stok sentiasa ada di rumah. Bila sudah mmakan banyak barulah timbul rasa penyesalan. Selain menahan diri dengan disiplin tinggi sebenarnya terdapat beberapa tip boleh anda amalkan untuk elak keinginan makan junk food.

BERJALAN SELAMA 15 MINIT

Lawan Keinginan Makan Junk Food Dengan Beberapa Tip Ini

IKLAN

Berjalan mampu membuat anda melawan keinginan terhadap makanan ringan. Melakukan senaman ringan seperti berjalan mampu mengeluarkan endorfin yang akan merangsang otak jadi lebih tenang. Udara segar juga boleh merendahkan rasa stres. Malah jika anda berjalan 15 minit keinginan makan makanan bergula juga akan turun.

BACA: Pernah Viral Kelebihan Produk Vitamin C, Sesuai Buat Orang Sentiasa Lesu

IKLAN

GUNA KAYU MANIS

Seorang pakar psikologi dari Amerika Syarikat, Susan Albers mengamalkan tips ini apabila dia berdepan keinginan makanan ringan dan bergula. Dia akan minum air panas yang dicampur dengan madu dan serbuk kayu manis. Tahukah anda bahawa serbuk kayu manis telah terbukti mampu mengembalikan paras normal serbuk kayu manis.

MAKAN AVOCADO

Lawan Keinginan Makan Junk Food Dengan Beberapa Tip Ini

IKLAN

Jika anda betul-betul teringin makan sesuatu yang ringan pilihlah makanan mengandungi lemak sihat, protein dan serat. Antara makanan sihat yang boleh anda ambil ialah avokado. Keinginan terhadap junk food pasti boleh dilawan.

FIKIRKAN AKTIVITI LAIN

Lawan Keinginan Makan Junk Food Dengan Beberapa Tip Ini

Ketahuilah makan tak boleh buat masalah anda berperangai buruk. Untuk mengelakkan ia berlarutan jadi masalah anda perlu melakukan aktiviti tertentu. Sekurang-kurangnya anda boleh elak daripada makan junk food yang hanya boleh beri kesan lebih teruk kepada badan. Lakukan aktiviti lain yang boleh buat minda anda alih perhatian daripada makan.

KESAN PANJANG

Antara tip terbaik ialah anda harus tahu akan kesan jangka masa panjang pengambilan junk food terhadap kesihatan diri sendiri. Jika ada kesedaran ini, anda pasti tak akan makan junk food bila stres ataupun tidak.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI