Foto kredit: PA

Dunia kini masih lagi bergelut dalam menangani penularan COVID-19. Walaupun vaksin telah dicipta dan mula diedarkan namuin kerisauan terhadap pandemik ini masih lagi tinggi.

Walaupun begitu ramai berpendapatan kehidupan masih perlu diteruskan dengan mengambil langkah pencegahan yang baik. Kehidupan dalam norma baharu. Itulah yang kita sering dengar.

Di negara kita sendiri hampir kesemua kegiatan ekonomi dan sosial kini telah dibenarkan namun perlu mematuhi syarat dan peraturan SOP yang ketat. Dengan kepatuhan yang tinggi sahaja mampu mengelakkan berlakunya sekali lagi gelombang kes yang melonjak tinggi.

Tapi sejauh manakah aktiviti sosial yang dilakukan di dalam jumlah orang yang ramai selamat dilakukan? Di Barcelona, Sepanyol lebih lim ribu orang peminat muzik telah mengambikl langkah yang cukup drastik semata-mata ingin bersama-sama menyaksikan sebuah konsert.

Lebih Lima Ribu Hadiri Konsert Tanpa Penjarakan Sosial Selepas Jalani ‘Rapid Swab Test’ 
Foto kredit: PA

Lebih lima ribu pengunjung menghadiri acara konsert muzik yang berlangsung tanpa sebarang penjarakan sosial. Namun difahamkan kesemua daripada mereka telah menjalani ujian calitan COVID-19 dan didapati negatif menerusi ujian antigen hari yang sama.

IKLAN

Peminat muzik tersebut membanjiri Palau San Jordi untuk menyaksikan persembahan beberapa buah band indie. Persembahan yang mendapat kelulusan khas daripada badan kesihatan negara tersebut merupakan antara percubaan yang dilakukan dengan melakukan ujian pantas untuk acara seperti konsert.

Lebih Lima Ribu Hadiri Konsert Tanpa Penjarakan Sosial Selepas Jalani ‘Rapid Swab Test’ 
Foto kredit: PA

PERCUBAAN

Mereka mahu melihat sama ada sistem ujian pantas begini boleh mengelak penularan virus pada masa akan datang. Namun sepanjang konsert berlangsung, setiap penonton diwajibkan memakai pelitup muka bagi tujuan keselamatan.

Kesemua penonton menjalani ujian di tiga lokasi berbeza di Barcelona sebelum diberikan kebenaran untuk menghadiri konsert tersebut. Seramai 80 orang petugas kesihatan telah ditugaskan untuk menjalankan ujian calitan.

IKLAN
Lebih Lima Ribu Hadiri Konsert Tanpa Penjarakan Sosial Selepas Jalani ‘Rapid Swab Test’ 
Foto kredit: PA

Sepanjang ujian tersebut mereka mendapati tiga orang positif dan seorang dikenali pasti sebagai kontak rapat. Sekali gus tidak dibenarkan untuk menghadiri konsert tersebut.

Eksperimen ini juga dilihat sebagai salah satu cara untuk merancakkan semula ekonomi terutamanya di dalam sektor muzik dan persembahan secara langsung.

IKLAN

Adakah langkah ini benar-benar selamat untuk dilakukan? Pakar dan juga warganet pastinya mempunyai pandangan masing-masing.

Bagi MASKULIN ia satu langkah yang sangat berisiko. Tidak perlulah kita mendedahkan diri dalam kondisi risiko tinggi semata-mata untuk berhibur.

Semoga kita terus cekal dan tabah berdepan ujian ini.

Jangan lupa untuk follow IG MASKULIN untik update gaya hidup lelaki terkini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI