Tak dapat dinafikan antara senaman yang sangat popular buat penggemar gym atau aktviti sukan yang lain ialah sit up.

Menurut definisi, sit up ialah sejenis senaman ketahanan yang dilakukan untuk menguatkan bahagian otot perut atau abdomen. Ia lebih kurang sama dengan senaman crunch, cuma bezanya sit up mempunyai gerakan yang lebih bervariasi dan menggunakan lebih banyak otot.

Namun ramai yang tak tahu bahawa kelebihan sit up bukan hanya untuk menguatkan otot perut. Tetapi ia juga memberikan banyak kelebihan kepada sesiapa yang rajin mengamalkan senaman ini.

Berikut merupakan kelebihan sit up yang mungkin selama ini anda tak tahu.

Jaga Keseimbangan 

Anda sering jatuh? Semua orang pasti pernah jatuh, namun jika selalu terjatuh pada usia dewasa itu bermakna anda ada masalah keseimbangan badan. Ia boleh diatasi dengan melakukan sit up secara rutin. Senaman ini akan membuat gerakan otot pada bahagian pinggul menjadi lebih kuat. Sit up juga akan membuat otot pada bahagian kaki, perut dan lengan menjadi lebih stabil dan seimbang.

“Lebih Senang Buang Air Besar!”, Ya, Itu Salah Satu Daripada 8 Kelebihan Sit Up

IKLAN

Bantu Jaga Sistem Metabolisme

Sistem metabolisme dalam tubuh diperlukan untuk memproses pelbagai jenis zat ke dalam tubuh termasuk makanan. Sistem metabolisme melibatkan berbagai jenis hormon termasuk hormon pertumbuhan. Jika sistem metabolisme tidak berjalan lancar maka ada sisa-sisa metabolisme yang berkumpul pada beberapa organ. Melakukan sit up boleh menjadi sebagai salah satu solusi masalah ini.

“Lebih Senang Buang Air Besar!”, Ya, Itu Salah Satu Daripada 8 Kelebihan Sit Up

Bantu Jaga Pencernaan

Setiap hari manusia memerlukan makanan sebagai sumber tenaga. Makanan yang masuk ke dalam tubuh akan dicerna organ pencernaan bermula dari kerongkonan hinggalah usus. Bagian pencernaan yang paling mudah berdepan bermasalah adalah usus. Semua sisa makanan yang berkumpul pada usus dapat menyebabkan radang atau kanser. Hal ini sering terjadi karena kekurangn serat pada manfaat sayur-sayuran.

IKLAN

BACA: Wow! Ini 7 Perkara Hebat Berlaku Bila Anda Buat Plank Setiap Hari

Menjaga Postur Tubuh

Memiliki postur tubuh yang sempurna adalah keinginan semua orang, namun memiliki postur yang terlihat menarik dan sempurna memang tidak harus dilakukan dengan cara yang mahal. Kita bisa melakukan latihan sit up rutin selama 10 hingga 20 kali setelah bangun tidur. Sit up akan membangun semua otot tubuh bekerja dengan baik sehingga tubuh menjadi lebih stabil, seimbang dan bisa mendapatkan postur tubuh yang baik.

Melancarkan Peredaran Darah

Peredaran darah dalam tubuh menjadi salah satu proses inti kehidupan. Darah menjadi media untuk memasok ketersediaan oksigen ke seluruh tubuh. Salah satu cara agar darah bisa bekerja secara maksimum adalah jumlah kandungan oksigen yang harus tersedia dalam jumlah tertentu. Jika manusia kekurangan oksigen dalam darah maka sistem metabolisme tidak akan berlangsung dengan baik.

IKLAN

“Lebih Senang Buang Air Besar!”, Ya, Itu Salah Satu Daripada 8 Kelebihan Sit Up

Menurunkan Lemak dalam Tubuh

Sit up biasanya dilakukan hanya sebagai latihan ringan untuk memperkuat otot pada bagian perut, namun jika melakukan sit up secara rutin maka gerakan otot perut akan membakar lemak pada anggota tubuh yang terhubung. Lemak pada bagian perut, pinggang dan dada bisa diatasi dengan melakukan sit up.

Pembentukan Pinggul

Memiliki bentuk pinggul yang indah akan menjadi hal paling menyenangkan bagi wanita. Untuk mendapatkan bentuk pinggul indah dan tidak terlihat berlemak dapat dilakukan dengan sit up. Sit up akan menjaga semua otot yang bekerja pada bagian perut, pinggul dan kaki menjadi lebih stabil.

Membentuk Otot Dada

Otot dada yang kuat dan sehat akan terlihat dari bentuk dada yang sesuai dengan postur tubuh. Bagi wanita memiliki otot dada yang kuat akan menjadi hal yang sangat menyenangkan. Ketika melakukan sit up maka ada gaya tarik yang sangat besar antara bagian perut saat bangun dan perut saat posisi tidur. Kekuatan  otot lengan yang berusaha untuk membuat otot perut bekerja maksimum akan mendukung pembentukan dada secara alami seperti manfaat push up.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI