Foto: University of Michigan

Jantung merupakan organ yang sangat penting dalam badan kita. Ia umpama ‘enjin’ yang menggerakan dan menjadikan tubuh kita sebagai manusia untuk berfungsi dengan baik.

Jadi cuba bayangkan bagaimana kita mampu untuk hidup dan berfungsi dengan baik walaupun dalam tempoh waktu sekejap tanpa jantung. Namun itulah yang berlaku kepada seorang lelaki tidak lama dahulu. Lelaki berusia 25 tahun bernama Stan Larkin dilaporkan telah berjaya untuk hidup tanpa jantung selama lebih setahun.

Lebih menakjubkan lagi dia juga mampu melakukan aktiviti harian seperti bermain sukan dengan rakan-rakannya. Mungkin anda tertanya-tanya bagaimanakah perkara ini boleh berlaku?

Sebenarnya Stan Larkin merupakan seorang pesakit jantung yang sedang menunggu penderma jantung untuk pembedahan permindahan jantung. Jadi sebelum menerima jantung dari senarai penderma, Stan terpaksa bergantung kepada satu alat dikenali sebagai SyncArdia.

IKLAN
Lelaki Ini Hidup Lebih Setahun Tanpa Jantung Dibantu Kehebatan Sains Perubatan Masa Kini
Foto: University of Michigan

Sepanjang tempoh 555 hari, Stan terpaksa bergantung kepada ‘jantug artifisial’ tersebut yang harus digalasnya setiap hari di dalam beg sandang. Selama tempoh itulah dia harus membiasakan diri untuk hidup bersama alat tersebut demi meneruskan hidup.

Dengan berat kita-kira 6 kilogram, membawa SyncArcadia merupakan satu cabaran buat dirinya. Berkongsi kisahnya kepada Science Daily, Stan berkata pengalamannya berdepan perkara tersebut merupakan satu perjalanan penuh emosi.

IKLAN
Lelaki Ini Hidup Lebih Setahun Tanpa Jantung Dibantu Kehebatan Sains Perubatan Masa Kini
Foto: University of Michigan

“Selepas berjaya melakukan pembedahan pemindahan jantung saya berasa sangat baik dan mampu melakukan pelbagai aktiviti tanpa sebarang masalah. Saya inginmengucapkan terima kasih kepada penderma yang memberikan saya peluang ini. Suatu hari nantui saya ingin berjumpa keluarganya. Semoga mereka ingin berjumpa dengan sata,” jelasnya.

IKLAN

Stan dilahirkan di dalam sebuah keluarga yang mempunyai sejarah penyakit jantung yang dikenali sebagai cardiomyopathy, serangan jantung yang boleh berlaku tanpa sebarang amaran. Malah, abangnya juga berdepan penyakit sama dan terpaksa melalui pembedahan pemindahan jantung.

Kehebatan sains perubatan moden masa kini telah menyelamatkan nyawanya. Semoga kemajuan perubatan ini dapat diperluaskan penggunaannya di serata dunia untuk mereka yang bernasib sama.

Kredit: University of Michigan

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI