Daki yang berkerak hitam senang kelihatan di bahagian leher, lengkuk, pelipat tangan dan dikawasan-kawan yang terselindung. Peluh dan habuk yang melekat di permukaan kulit saban hari mampu membuatkan penampilan kulit kelihatan kusam dan lebih parah apabila ia meninggalkan kesam lebam dan kehitaman dipanggil daki.

Okay. Sebelum tahu cara nak hilangkan kesan hitam di bawah ketiak, celah peha dan juga leher, kita harus ketahui mengapakah kawasan-kawasan yang disebutkan tadi hitam?

Tabiat seperti mencukur dan memakai deodoran sebenarnya memberi impak kepada kulit di bawah lengan menyebabkannya menjadi gelap dari masa ke masa. Maskulin mahu kongsikan bersama iaitu dengan memanfaatkan susu, lemon dan gula kristal. Ternyata, cara ini memang membantu!

Lelaki Jangan Malukan Diri Bila Leher & Ketiak Berkerak Hitam ,Ini Petua Mudah Hilangkannya. Confirm Berkesan!

Cara:

  1. Celup kapas dalam susu asli lalu sapukannya ke seluruh bahagian kulit yang berdaki. Urut sisa susu sehingga rata sebelum lap menggunakan sebarang kain bersih. Guna kain putih kalau hendak lihat jelas sisa daki yang tertanggal.
  2. Celup kain bersih lain dalam air bersuhu panas dan tekapkannya di atas kulit untuk bantu mengembangkan daki. Tekap beberapa kali sebelum lap keseluruhan bahagian tersebut dengan kain sama.
  3. Kemudian, tangkup sebahagian lemon dalam semangkuk gula kristal lalu sapukannya di atas kulit berdaki tadi. Gosok lemon yang sudah diselaputi gula beberapa ketika pada kulit sebelum menggosok sisa gula menggunakan tangan seperti skrub (Lakukan gerakan skrub selama 3 hingga 4 minit).

 

IKLAN

“Tepung gram adalah sejenis tepung yang lazimnya diperbuat daripada kacang kuda dan kacang dal.”

 Lelaki Jangan Malukan Diri Bila Leher & Ketiak Berkerak Hitam ,Ini Petua Mudah Hilangkannya. Confirm Berkesan!

Contoh tepung gram yang boleh didapati di pasaraya. Sumber: Google Images

IKLAN

 

  1. Langkah seterusnya, campurkan 5 camca teh tepung gram bersama 3 camca teh susu asli, 1 camca teh madu dan 4 titis jus lemon. Gaul kesemua bahan sebelum sapukan pes tersebut pada bahagian kulit yang dikehendaki.
  2. Biarkan pes tersebut mengering seperti mask sebelum sapukan susu asli rata di atasnya.Urut selama 5 minit dan fokuskan gerakan pada bahagian berdaki.
  3. Gunakan tuala lembab panas untuk bersihkan permukaan kulit. Hasilnya! Daki degil semakin pudar dan jika dilakukan beberapa kali pasti mampu mencerahkan kawasan gelap seperti di pelipat tangan, pelipat kaki, belakang leher, celah kangkang mahupun di bawah lengan.

 

IKLAN

Tonton Tutorial Menghilangkan Daki Menggunakan Bahan Dari Dapur

 

Jadi, sesiapa yang dah buntu tak jumpa cara berkesan untuk hilangkan daki tu bolehlah guna cara ini. Jika diamalkan selalu, tak mustahil kulit boleh licin dan bersih!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI