Selain daripada kerjaya sebagai seorang doktor, jurutera juga merupakan antara kerjaya popular yang sering menjadi sebutan dan menjadi idaman.

Namun, seorang lelaki realiti membongkar rahsia gaji jurutera di Malaysia. Menurutnya graduan luar negara peroleh gaji basic hanya RM2400.

Malah kalau beranggapan gaji jurutera juga adalah tinggi dan memakai kereta berjenama setidaknya H, hal ini juga perlu difikirkan sedalamnya oleh para gadis kerana pendedahan dari Muhammad Faris Abdullah yang berkongsi gaji diperolehnya sebagai jurutera pasti menukar persepsi bahawa gaji tidaklah selebat mana.

Realiti Gaji Jurutera Di Malaysia

Dalam satu perkongsian yang tular di media sosial, Muhammad Faris menyertakan slip gaji sebagai bukti gaji diperolehnya iaitu gaji permulaan RM2400 walau memiliki ijazah dari luar negara. Jelas satu fakta yang menakutkan bagi anak muda yang mungkin memiliki ijazah kejuruteraan bahawa mereka tidak boleh demand gaji tinggi.

Lelaki Kongsi Realiti Gaji Jurutera Di Malaysia, Gaji Tak Hebat Kerjaya!

Katanya, antara gaji permulaan terlampau rendah seakan tidak berbaloi dengan kesukaran belajar serta pinjaman pendidikan lebih RM500,000 yang perlu dibayar kepada MARA.

Lelaki Kongsi Graduan Lulusan Luar Negara Peroleh Basic RM2400

Bacalah perkongsiannya :-

IKLAN

Cikgu pencen awal sebelum tarikh wajib bersara.

Graduate Australia UK US Engineer di Malaysia pencen awal sebelum mula bekerja.

Kami belajar luar negara belajar engineering pakai duit rakyat pergi Australia habis hampir RM500,000. Setengah juta tu untuk satu orang budak.

Bayangkanlah saya dulu graduate engineering Australia kerja swasta kena kerah 6 hari bekerja gaji basic 2400. Tingtong² bersih 2000 je. Hina betul budak xde SPM keja retail pun gaji bersih 3k.

Lelaki Kongsi Realiti Gaji Jurutera Di Malaysia, Gaji Tak Hebat Kerjaya!
Slip gaji RM2400 diperolehnya pada tahun 2021 dilihat tidak berbaloi dan amat menyedihkan realiti pekerjaan jurutera di Malaysia.

Ramai kawan² saya bersara pencen awal dari jadi engineer last² jadi agen jualan. Macam² lah tak perlu saya sebut. Lagi untung kerja santai duit masyuk hari² tayang harta jalan² luar negara.

IKLAN

Saya kerja engineer di Malaysia hari² kira duit sen² sahaja.

Negara rugi budak² bijak pandai belajar engineering luar negara last² balik Malaysia kerja jadi agen jualan. Mana taknya gaji permulaan engineer rendah sangat. Itu yang ramai lari baik jadi agen jualan.

Negara rugi habis berjuta wang rakyat duit MARA ingatkan dapatlah pertukaran teknologi dari negara luar rupanya balik tak jadi engineer.

Kalau saya jadi pengerusi MARA saya tak tahu mana nak letak muka saya.

IKLAN

Lelaki Kongsi Realiti Gaji Jurutera Di Malaysia, Gaji Tak Hebat Kerjaya!

Untuk pelajar tajaan mara dimasa hadapan cubalah ikat mereka kena juga kerja jadi engineer. Kalau gaji rendah supps la sebulan 500 ke latih budak² graduate engineering luar negara ini setahun dua sampai jadi pakar. Buat joint venture dengan MNC/Big company hantar budak² ni ke sana.

Bukannya balik Malaysia kerja jadi agen jualan. Sayang semuanya budak pandai tapi demotivate dengan gaji yang rendah. Siapa tak koyak gaji 2k sahaja.

Sedihnya hidup engineer di Malaysia. Patutlah ramai anak muda pilih jadi influencer. Lagi asyukk!

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI