Setiap lelaki mempunyai jenis-jenis rambut yang berbeza. Ada yang lebat dan tidak kurang juga yang mudah gugur. Bagi lelaki masalah rambut botak yang berlaku seawal usia penghujung 20-an merupakan satu mimpi ngeri.

Lelaki Lebih Ramai Botak Berbanding Wanita, Ini Puncanya!

Dan percayakah anda ramai lelaki berdepan masalah hubungan romantis dengan pasangan disebabkan penampilan mereka yang botak tengah? Bila ini berlaku ia bukan sahaja meruntuhkan jiwa malah boleh memberikan kesan mental dan keyakinan diri yang semakin rendah.

Jenis rambut juga banyak dipengaruhi oleh faktor genetik namun ia tidak seharusnya menjadi faktor keseluruhan semata-mata. Terdapa beberapa cara, amalan serta pantang larang yang boleh anda amalkan untuk pastikan rambut tidak mudah botak terutamanya di tengah-tengah kepala!

VITAMIN A DAN D

Pertama sekali faktor pemakanan. Anda adalah apa yang anda makan. Jenis makanan seperti ikan dan juga sayur-sayuran mengandungi vitamin A dan D. Dan kedua-dua vitamin ini boleh membantu mengekalkan pertumbuhan rambut yang normal dan sihat.

JANGAN BASUH RAMBUT GUNA AIR PANAS

Ini amalan yang ramai sangat lelaki amalkan. Terutamanya yang sukan mandi dengan air panas. Tahukah anda bahawa air bersuhu panas adalah tidak baik untuk kesihatan rambut anda? Bukan sahaja boleh merosakkan pada akar rambut, malah ia boleh membuatkan rambut nampak kurang bersinar, bercabang dan juga mudah gugur.

IKLAN

PENGAMBILAN KAFEIN

Lelaki dan kopi. Kombinasi yang cuup sinonim. Malah ramai yang tidak daoat berfungsi denagn baik di waktu pagi tanpa kopi. Namun di sebalik itu kopi yang mengandungi kafein boleh memberikan kesan tidak baik dalam jangka masa panjang kepada rambut. Pengambilan kafein secara berlebihan akan menyebabkan badan mengalami kekurangan zat besi. Dan bila ini berlaku ia boleh menyebabkan rambut mudah ‘rapuh’ dan gugur.

Lelaki Lebih Ramai Botak Berbanding Wanita, Ini Puncanya!
Contoh lelaki yang memiliki rambut sihat.

SENAMAN

Sejak dari dulu lagi MASKULIN sering laungkan. Lelaki yang sihat adalah lelaki yang bersenam. Bukan sahaja manfaat fizikal tetapi ia juga memberi ketengan kepada minda. Bila minda tenang maka stres pun akan berkurangan. Melakukan senaman juga boleh melancarkan pergerakan darah dalam badan. Jika anda stres dan kurang bersenam ia boleh memberikan impak kepada rambut.

PRODUK TAK SESUAI

Sebelum menggunakan mana-mana produk seperti syampu anda hendaklah membaca kandungannya terlebih dahulu. Syampu mempunyai banyak bahan kimia yang jika tidak sesuai dengan kulit kepala dan jenis rambut boleh mendatangkan mudarat. Oleh itu ketahuilah terlebih dahulu jenis syampu yang sesuai untuk anda.

Faktor utama kenapa lelaki lagi ramai botak berbanding wanita

95 peratus masalah keguguran rambut yang berlaku pada lelaki berpunca daripada Androgenetic Alopecia. Selain itu, masalah keguguran rambut juga berlaku berpunca daripada penghasilan hormon dalam badan yang disebut dihydrotestosterone (DHT).

IKLAN

Hormon ini mengikat pada bahagian folikel rambut dan menyebabkan bahagian itu mengecut serta tidak akan tumbuh lagi.

Kesannya, rambut mula menipis dan juga membawa kepada masalah keguguran.

Oleh kerana lelaki cenderung untuk mempunyai paras hormon testosterone (dan hasilnya, DHT) lebih tinggi berbanding wanita, ia mungkin menjelaskan mengapa lelaki lebih ramai botak berbanding wanita.

IKLAN

Dengan kata lain, jika paras DHT dalam badan anda tinggi, anda cenderung untuk mengalami masalah rambut gugur.

Sumber: Harley Street Hair TransplantWimpole ClinicHealthline

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI